avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere CVC cu uzufruct viager si clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere CVC cu uzufruct viager si clauza de intretinere

In urma decesului sotului, se dezbate mostenirea la notarul public, cei trei copii majori renuntand la partea din mostenirea de pe urma tatalui in favoarea mamei. Ulterior aceasta instraineaza imobilul unuia dintre copii , fara stirea celorlalti doi, prin contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager si clauza de intretinere. Dupa decesul mamei, ceilalti doi copii mai pot deschide actiune pentru rezilierea contractului si impartirea mostenirii cuvenite in urma decesului mamei?
din moment ce au renuntat in favoarea mamei, ea face ce vrea cu bunul respectiv.
ei vor putea insa s-o mosteneasca pe ea si vor putea ataca vanzarea, daca au motive intemeiate.

av. vasilescu
Buna ziua!
Solutia scurta este ca NU. Din moment ce a vandut, nu mai exista cale de intoarcere.
Solutia amagitoare: teoretic, la fel ca orice alt contract, si cel de v-c cu clauza de intretinere & uzufruct viager poate fi atacat pentru unele motive temeinice de nulitate. Ca exemplu mai uzitat va dau lipsa discernamantului. Practic este foarte greu de obtinut o solutie favorabila in acest sens avand in vedere faptul ca vanzatoarea a decedat. Mai ramane sa dovediti cu martori sau inscrisuri in acest sens.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lauz lauz Bunica fiind decedata,bunicul meu poate lasa mostenire unuia dintre copii intrand in posesia mostenirii doar dupa moartea bunicului.Ceilalti frati pot ataca in ... (vezi toată discuția)
Donatie ContSters153080 ContSters153080 Buna ziua , am o intrebare , daca mama mea imi doneaza casa ei , specific ca nu-i mama naturala, m-a crescut de mic,......., in urma acestei donatii cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - clarificări succesiune Marya2019 Marya2019 Buna ziua, Vā rog sā mă lămuriţi in situaţia de mai jos: In urma cu vreo 8 ani i-am dat mamei bani cu care a cumparat un apartament pe numele ei. Dupa ... (vezi toată discuția)