avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna. parintii mei sunt divortati de 15 ani. eu am 21 de ani iar fratele meu este minor. noi suntem in custodia mamei de la inceputul divortului, tatal meu nu a fost foarte prezent in viata noastra. pensia alimentara ne-a platit cand si cand. de acum 2 ani nu a mai paltit nimic iar acum firma la care lucra a fost inchisa iar el este somer. as avea dreptul sa primesc pensia alimentara retro si in viitor chiar daca el nu mai este salariat?si daca da cum s-ar face calculul?merci mult
Puteti recupera pensia de intretinere restanta formulind o plingere penala in conditiile art. 305 lit. c cod penal. Cit priveste imprejurarea ca nu mai este incadrat in munca nu il exonereaza de o asemenea obligatie, insa poate solicita reducerea cuantumului unei asemenea prestatii avindu-se in vedere salariul minim garantat in plata.
Puteti solicita pensia de intretinere pe ultimii trei ani daca urmati o forma de invatamint, cel mult pana la implinirea a 26 de ani ( depinde ce scrie in hotararea de divort - in cazul in care scrie ca tatal trebuie sa plateasca doar pana la majoratul copiilor, atunci trebuie sa formulati o actiune in instanta, in baza documentelor doveditoare , si sa solicitati acordarea
acesteia in continuare).
multumesc pt raspuns. eu urmez facultatea de medicina insa la divort s-a specificat ca imi plateste doar pana la majorat. din cate mi-ati spus dvs as putea sa schimb acest lucru si sa imi plateasca pana la 26 de ani. multumesc inca o data
Chiar ar trebui sa demarati repede o astfel de actiune, pentru ca veti obtine pensia neachitata de tatal dvs. doar pentru ultimii trei ani, dar nu mai mult de varsta majoratului, potrivit vechii hotarari.
Cu toate actele de studii, adeverinta de la facultate, copie dupa hotarare de divort, acte de nastere, formulati o actiune in care solicitati potrivit legii, obligarea tatalui dvs. la plata pensiei de intretinere pana la varsta de 26 de ani.

Medicina e o facultatea grea si costisitoare ...:)
Domnule Preşedinte,

Subsemnata [__________________________________________________] în calitate de reclamantă, domiciliată în [__________________________________________________], chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâtul [__________________________________________________] domiciliat în [__________________________________________________], pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să-l obligaţi la

Plata pensiei lunare

de [__________________________________________________] lei pentru întreţinerea copiilor nostri: nume_________si copil2____________, in varsta de_______si de__________ [__________________________________________________],

născuti la [__________________________________________________], cu începere de la data de [__________________________________________________]. Solicit, de asemenea, obligarea acestuia la cheltuieli de judecată.

Motivele acţiunii

În fapt, prin sentinţa civilă nr. [__________________________________________________] din [__________________________________________________] a [__________________________________________________] s-a pronunţat desfacerea căsătoriei dintre subsemnata şi pârât, încredinţându-mi-se spre creştere şi educare copii[__________________________________________________], rezultati din această căsătorie.

De la data________ şi până în prezent pârâtul nu a contribuit cu nimic la cheltuielile de întreţinere ale copiilor nostri.
În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 86, art. 93 şi art. 94 C. fam.

Înţeleg să mă folosesc de proba cu interogatoriul pârâtului – care urmează a fi citat cu această menţiune – şi de proba cu acte, şi anume de sentinţa de desfacere a căsătoriei cu pârâtul, de certificatul constatator al naşterii copiilor, de adeverinţa asupra salarizării subsemnatei .
Depun prezenta acţiune, precum şi copii certificate de pe actele sus-menţionate, în dublu exemplar, dintre care unul pentru instanţă şi altul pentru a fi comunicat pârâtului.

Data [__________________________________________________]

Semnătura reclamantei, [__________________________________________________]

Domnului Preşedinte al Judecătoriei [__________________________________________________]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat

Alte discuții în legătură

Model cerere prelungire pensie intretinere,copil major,dar inca la studii ContSters145300 ContSters145300 Buna ziua, Va rog frumos daca se poate sa-mi spuna cineva cum se intocmeste aceasta cerere de prelungire a pensiei de intretinere a copilului,pe care o sa ... (vezi toată discuția)
Model de cerere pensie alimentara admin12 admin12 Buna seara ! Nu stiu cum sa formulez [b][u]o cerere pentru solicitare pensie alimentara copii majori[/u]. [/b]Nu stiu in baza carui temei legal sa o ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere Pasarica Tiberiu Pasarica Tiberiu Buna seara, cu respect va rog sa binevoiti a ma ajuta in rezolvarea unei situatii create. Din prima casatorie a rezultat fica mea in varsta de 21 ani careia ii ... (vezi toată discuția)