avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,

As avea nevoie de o parere din partea specialistilor pe drept penal.
Situatia este urmatoarea: O persoana este exclusa de la o mostenire ce i se cuvine ca urmare a decesului bunicilor. Unul din urmasi deleaga pe cineva sa mearga la notar si sa faca succesiunea, declarand ca unic mostenitor pe acest urmas, la numai 3 saptamani de la decesul persoanei si folosind un martor care declara in mod mincinos ca nu exista decat un urmas. Ulterior un alt urmas cu drepturi la succesiune afla (dupa mai mult de 6 luni de la deces) si doreste sa obtina nulitatea absoluta a succesiunii in instanta. Nu reuseste pe calea dreptului civil si declararii acceptarii tacite a succesiunii, chiar prin sustinerea cu martori si altele. Intrebarea este cum se procedeaza pe calea penala?

Multumesc,
Gabriel
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
gpopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gpopescu , utilizator 00:10, 1 Septembrie 2011
In civil a solicitat repunerea in termenul de prescriptie? Respectivul mostenitor nu a mai trecut pe la bunici 6 luni si nici nu a luat telefonic legatura cu ei??Au decedat la interval scurt de timp?..
In penal se poate depune plangere pentru marturie mincinoasa impotriva martorului.Dureaza cca. 2 ani
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
avvalentina, utilizator
Situatia e mai complicata de atat. Mai intai a decedat bunica. Aceasta a lasat si un testament prin care lasa totul sotului ei si in care declara in acelasi timp ca "avand un fiu" desi avea doi, al doilea fiind decedat si avand la randul sau un fiu (deci nepot al bunicii), cu drepturi la succesiune - cel pagubit. La cateva zile de la inmormantarea bunicii, nepotul, fiul in viata si bunicul s-au prezentat la notar pentru a face succesiunea, unde s-a constatat ca lipsesc ceva acte si banii necesari. De comun acord, cei trei se inteleg sa revina la notar atunci cand totul e pregatit. Intre timp, la numai trei saptamani de la decesul bunicii (deci neasteptand sa treaca cele 6 luni macar), fiul in viata si bunicul pun la cale totul. Fiul in viata deleaga pe cineva (cunoscut nepotului si care il cunostea pe nepot) sa-l reprezinte la notar, iar in imputernicire ii scrie ca, in caz de probleme in justitie la aparitia altor urmasi, reprezentatul va fi cel care va suporta consecintele. Succesiunea are loc, nepotul afland de aceasta dupa aproape trei ani de asteptari de la o alta ruda. Porneste imediat procesul civil pentru anularea absoluta a succesiunii si repunerea in drepturi, impotriva bunicului si unchiului (fiul in viata). Dupa lungi intarzieri intentionate introduse de notar, apare dosarul de succesiune la judecatorie, insa intre timp decedeaza si bunicul. Actiunea de judecata trebuie apoi refacuta doar impotriva fiului in viata. Zis si facut. Prin dosar se afla ca fiul in viata ii cedase bunicului partea sa, ca mai tarziu bunicul sa ii vanda fiului totul, inainte de deces. Dupa toate acestea nepotul pierde in instanta civila unde a avut intentia de a arata acceptarea tacita a succesiunii prin martori care atestau ca a primit bani si bunuri de la bunicul in viata, ca urmare a decesului bunicii si ca s-a prezentat la notar pentru a dezbate succesiunea. I se refuza si apelul, moment la care ne aflam. Ar mai urma recursul insa e clar ca nu vrea nimeni sa inteleaga situatia, asa cum ea s-a desfaurat, astfel ca varianta penala ramane de preferat, mai ales ca mandatarul il cunostea pe nepot, iar martora mincinoasa, care arata ca bunica nu are decat un fiu, pe cel in viata, declarase ca o cunoaste pe bunica de 15 ani, adica de cu trei ani inaintea decesului celui de-al doilea fiu, tatal nepotului mostenitor rezervatar.

Multumesc,
Gabriel Popescu
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
gpopescu, utilizator
In dosarul intocmit de notar, trebuie sa existe cererea nepotului prin care a solicitat dezbaterea succesiunii. Nu exista acest document?
Pentru plagerea penala trebuie sa solicitati eliberarea de copii ale declaratiei de martor din dosar.
Daca dovediti ca s-a mintit, se poate actiona in civil, prin revizuire .
Cererea nepotului nu exista intrucat, acesta s-a bazat pe increderea intre rude, si nu a facut o astfel de cerere pentru dezbaterea succesiunii, asteptand sa mearga din nou impreuna cu rudele la notar pentru a o face, atunci cand totul era pregatit. Nepotul a facut o astfel de cerere ulterior aflarii faptului ca succesiunea s-a dezbatut, insa prea tarziu si inutil. Sunt detinute copii dupa tot dosarul, inclusiv dupa declaratia martorei si imputernicirea mandatarului.
Aveti idee daca trebuie facuta plangere si impotriva fiului in viata al bunicilor si a celui care la reprezentat pe acesta la notariat, sau numai impotriva martorei?

Multumesc,
Gabriel Popescu
Depuneti si recurs, nu se stie niciodata. Prin plangere va indreptati impotriva martorei si mandatarului.

Alte discuții în legătură

Plangere penala ContSters222775 ContSters222775 Am descoperit ca un martor a depus maturie mincinoasa intr-un proces civil pentru anularea certificatului meu de mostenitor (am dovezi scrise care infirma ... (vezi toată discuția)
Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ... R.A.V.E.N R.A.V.E.N renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor. Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare: Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care ... (vezi toată discuția)