avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ilegalitati, minciuni si manipulare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ilegalitati, minciuni si manipulare

La ad gen a proprietarilor administratora a afirmat ca exista 130 milioane de lei fond de reparatii.

Noul comitet executiv ales a cautat oferte de furnizori de servicii pt o reparatie mai ampla a blocului.

Peste aprox o luna, administratora le spune celor din comitet ca banii nu mai sunt, intrucat s-au achitat datoriile la apa, inca din mandatul fostului presedinte, cu aprobarea acestuia si a cenzorei.

Noul comitet a hotarat ca s-a procedat ilegal, ca fondul de reparatii tb reconstituit si pus la banca, asa cum prevede legea. In acelasi timp a cerut o lista cu datornicii pe ultimii 3 ani, si cu datornicii pe mai mult de 3 ani pt a le trimite somatii inainte de a fi dati in judecata.

Administratora a retinut din incasari 80 milioane de lei fond de reparatii, pe care i-a oprit acasa si nu i-a depus de o luna de zile inca la banca.

La controlul pe care i l-a facut comitetul, nu a prezentat fisele furnizorilor (calculator defect), registrul de casa necompletat de 20 de zile, nu exista registru de inventar (desi a cumparat un program de contabilitate), registru pt fond reparatii, registru pentru penalitati, repartizate pe locatari, etc.

Contractul de mandat al cenzorei este pe durata nedeterminata.(?!), desi contractul de mandat se face pe perioada determinata, intre 1 si 2 ani. Am auzit ca poate fi si de maxim 4 ani.

Balanta activ-pasiv a cenzorei contine cifre neacoperite in bani (fondul de reparatii exista scriptic) si in acte doveditoare.Nu s-au achitat catre stat contributiile angajatorului pt salariile cenzorei, administratorei,presedintelui.

Comitetul a hotarat eliberarea din functie a cenzorei, urmand a-i trimite decizia prin posta cu confirmare de primire, intrucat cenzora i-a dat telefon presedintei ca pleaca in concediu; aceasta urmeaza sa plateasca in cazul in care se face vinovata penal.

In acelasi timp, pt ca posibilitatea de a gasi nereguli si mai mari in contabilitate este mare, s-a hotarat sa se angajeze un expert contabil pt verificarea actelor.

Intrebarile sunt:

1. Este bine ca vrem sa-i trimitem prin posta cenzorei decizia de eliberare din functie?

2.Cum ar trebui sa procedam cu banii pe care ii tine administratora acasa?

3. Ce altceva ar trebui sa mai facem? Mie mi se pare foarte grav ce se intampla, dar nu stiu exact cum ar trebui sa procedam.

Multumesc.


Cel mai recent răspuns: ceapraga , utilizator 10:29, 20 Mai 2011
4. Pt angajarea unui expert contabil este necesara convocarea unei adunari generale? Sau este suficienta decizia comitetului?
1-Sustinerea administratorului trebuie sa fie probata cu evidenta asociatiei de proprietari
Aspectul ca administratorul sustine ca nu mai mai exista fondul de reparatii,fara insa a proba eventuala utilizare,ridica reale suspiciuni asupra legalitatii activitatii in cadrul asociatiie de proprietari
Nu omiteti ca administratorul este simplu angajat al asociatiei de proprorietari care detine competenta sa execute deciziile adunarii generale,ale presedintelui si comitetului executiv
Administratorul nu are drept de acces la fondurile aociatiei fara acordul presedintelui si comitetului executiv
Inexistenta situatiei concrete cu restantieri denota dezinters din partea presedintelui,comitetului executiv ,cenzorului ,care detin obligatia ca dupa decaderea termenului de 90 de zile sa demareze formalitatile legale de recuperare restante,inclusiv prin actionare in instanta a restantierilor
Restantele mai vechi de 3 ani intra sub incidenta decretului nr 167/1958,respectiv nu mai pot fi solicitate
2-Listele de intretinere sunt calculate si vizate pentru legalitate de cenzor/comisia de cenzori.Cum a fost posibila impunerea pe lista de plata de fond de reparatii ?
3-In situatia mentionata de dvs culpa apartine in exclusivitate cenzorului care in lipsa documentelor mentionate,totusi a inteles sa vizeze documentele in baza carora a fost intocmita lista lunara de intretinere
4-Indiferent de durata mandatului de cenzor,acesta detine obligatia ca in fiecare an in cadrul adunarii generale ,sau oridecate ori este necesar ,sa prezinte situatia financiar -contabila a asociatiei de proprietari
5-Pentru ca cenzorul sa fie obligat sa achite eventualul prejudiciu,acesta trebuie sa fie initial dovedit,ulterior trebuie demarata si sutinuta actiunea in instanta care poate dura ani de zile,timp in care proprietarii sunt prejudiciati
6-Modalitatea de retinere a sumelor financiare de catre administrator la domiciliul acestuia constituie incalcarea normelor in vigoare
7-Anterior emiterii deciziei de eliberare din functie a cenzorului,se impune ca reprezentantii asociatiei de proprietari sa desfasoare demersuri pentru verificarea activitatii acestuia si in momentul cand exista o concluzie finala ,functie de aceasta comitetul sa emita decizie prin care sa informeze situatia constatata asupra activitatii desfasurate in cadrul asociatiie de proprietari,eventual precizarea existentei de prejudiciu financiar
8-Comitetul executiv detine competenta avand in vedere situatia existenta la nivelul asociatiei de proprietari sa dispuna angajarea de urgenta expert contabil
Se impune ca asociatia de proprietari sa analizeze conditiile de incadrare ale cenzorei daca au fost respectate si aplicate prevederile referitoare la depunerea garantiei materiale in contul asociatiei de proprietari
Este o situatie delicata care denota incalcarea normelor in vigoare ,ca urmare a unui management defectuos din partea reprezentantilor asociatiei de proprietari
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
goe_07, utilizator
goe_07 a scris:





6-Modalitatea de retinere a sumelor financiare de catre administrator la domiciliul acestuia constituie incalcarea normelor in vigoare

De acord cu dvs. dar ca sa lasam banii in biroul unde facem incasarile ar trebui un seif ,nu? Oare cite asociatii de proprietari detin asa ceva? Asta chiar cred ca e una din regulile incalcate de majoritatea administratorilor.Sau pentru acte ar trebui un fiset. Ambele sunt destul de scumpe si de cele mai multe ori nu reusim sa convingem proprietarii ca trebuiesc facute reparatii absolut necesare dar sa le mai propunem si luxul unui birou decent!
Banii stau de mai mult de 2 saptamani la dansa acasa, desi i s-a spus sa ii depuna in banca (fondul de reparatii).

Situatia s-a complicat si mai mult: s-a dus presedintele cu cativa oameni din comitet si cu expertul contabil sa puna un numar de inregistrare pentru inregistrarea contractului de verificare financiar contabila. I s-au cerut actele pt verificare.

A refuzat sa dea numar de inregistrare, a afirmat ca expertul va fi platit de presedinte si comitet, nu de asociatie si i-a dat pe toti afara la propriu.

Expertul i-a spus ca va reveni odata si inca odata, dupa care ii va inainta dosarul la procuratura pt obstructionarea verificarii (nu mai retin exact expresia).

Nici pe decizia comitetului de destituire a cenzorei nu a vrut sa puna nr de inregistrare.

Nu am mai trecut prin asa ceva si chiar nu stiu ce se va intampla. Expertul contabil procedeaza corect? Ce s-ar mai putea face?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Este legal ? mezzo 61 mezzo 61 de o perioada aprox 6 luni , platim intretinerea si o suma pentru fondul de reparatii .inca de la inceput presedinta si administratora - este o echipa nou ... (vezi toată discuția)
La ce documente de la asociatia de proprietari se ataseaza demisia presedintelui de asociatie? cornelia08 cornelia08 Ma intereseaza daca cererea de demisie a presedintelui de asociatie se inregistreaza intr-un registru al asociatiei si la ce documente se ataseaza dupa ... (vezi toată discuția)