Am o matusa care este stabilita impreuna cu sotul si copii in SUA .Aceasta mi-a spus ca sotul ei a bagat la divort acolo. Impreuna detin cateva proprietati si in Romania(apartamente,terenuri,casa de vacanta). In momentul de fata nu stie daca aceste proprietati mai figureaza pe ea deoarece ii este teama ca nu cumva sotul sa o scoata afara din ele, sa-i ia si din pensia obtinuta acolo si sa ramana astfel cu mainile goale.Mentionez ca sotul ei acum nu mai lucreaza si vrea ca matusa sa-l intretina.
Va rog sa ma ajutati cu informatii cum as putea afla daca:
- pot obtine eu informatii in locul ei
- aceste proprietati mai figureaza si pe ea(cu toate ca nu stiu la toate proprietatile adresa)
- poate ramane fara proprietati
- ce documente ar avea nevoie sa-i trimit din tara in cazul divortului de acolo in eventualitatea unui partaj
Mentionez ca matusa mea nu poate veni in tara si are nevoie de ajutorul meu.
"Problema??" Daca matusa Dv. inainte de casatorie proprietatile erau ale ei strict personale nu pot fi obiectul unui partaj. Daca proprietatile au fost dobandite in timpul casatoriei proprietatile sun bunuri comune si pot fi obiectul unui partaj.
Poate exista si o alta chestiune daca proprietatile au fost strict personale a matusii Dv. si le-a trecut pe numele sotului nu prea mai are ce face. Privind pensia cetreaba are divortul cu pensia matusii Dv. Pensia este un drept personal recunoscut prin lege.
Problema poate fi si altfel,,nu cunosc legislatia Americana... care sunt procedurile, ca am inteles ca procesele se solutioneaza in SUA...:(
daca bunurile din romania sunt comune, nu are cum s-o "scoata" pe matusa din ele, nu are cum sa le vanda fara acordul ei in timpul casatoriei si nici dupa divort, fara sa faca partajul.
informatii puteti obtine in baza unei imputerniciri in acest sens.
plateste cineva impozit pt aceste proprietati?
Proprietatile au fost dobandite in timpul casatoriei. Cum matusa mea nu a putut veni in tara m-a rugat pe mine sa scot niste extrase cf de informare sa vad cum sta treaba. Se pare ca aceste imobile figureaza pe copii lor( matusa nu stie cand si cum s-a facut trecerea asta, probabil sotul ei a facut lucrul acesta fara acordul ei).
Inca o intrebare: din cate am inteles mai au impreuna si ceva terenuri cumparate(unele cumparate de sot), va rog sa-mi explicati cum pot verifica cate terenuri au si pe cine sunt trecute? Mentionez ca nu stiu adresa lor
ar trebui ca matusa sa va spuna macar pe unde sunt.. sa va interesati la primarie, administratia financiara.
daca terenurile au cadastru si intabulare, va puteti interesa si la cartea funciara. poate gaseste matusa actele de cumparare