avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama cu 4 copii din 2 casatorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama cu 4 copii din 2 casatorii

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate e o situatie un pic mai complicata. Mama a 4 copii (2 dintr-o casatorie urmata de divort si obtinerea unui apartament in care au fost crescuti acesti 2 copii, in Romania) divorteaza acum in strainatate (Spania) de cel de-al doilea sot cu care are 2 copii si casa cumparata in strainatate (casa nu este inca achitata la banca).Toti copii sunt majori.
1.are sotul nr.2 dreptul la parte din apartamentul din Romania in care stau cei 2 copii din prima casatorie? mentionez faptul ca apartamentul este in proprietatea sotiei si al sotului nr.1 (care este decedat).
2.au dreptul copiii din cea de-a 2 a casatorie la parte din apartamentul din Romania sau doar la bunurile dobandite in strainatate in timpul casatoriei parintilor lor. divortul se va pronunta in strainatate pt ca ambii soti au rezidenta.
3.in acest proces de partaj sunt cumulate bunurile?
Va multumesc anticipat si astept indrumarile dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:15, 30 Aprilie 2009
Sotul nr. 2 nu are vocatie succesorala deocamdada si nici copii din a 2-a casatorie. O asemenea ipoteza ar presupoune ca dv. sa treceti in nefiinta. Numai decesul dv. ar face posibil cumulul bunurilor de care facet5i vorbire la partaj. Sugestii: iesire din indiviziune si renuntati la mostenirea primului sot, decedat pentru copii din prima casatorie.
Sa inteleg din ce mi-ati spus dvs ca in urma procesului de divort sotul si copii stabiliti in Spania nu pot deschide proces in Romania pentru bunurile dobandite din prima casatorie in tara? multumesc
Al 2-lea sot nu poate avea pretentii la apartamentul pe care l-ati mostenit de la primul sot impreuna cu primii 2 copii. Pretentia lui se poate naste in momentul mortii dv (daca ati mai fi casatoriti), nicidecum in cazul partajului ce se va face la divort. Copiii din a 2-a casatorie pot pretinde (doar ca mostenire) o cota din... ceea ce a revenit pt dv (in RO) in urma decesului primului sot.
La divort se vor partaja numai bunurile pe care le-ati dobandit in timpul celei de a 2-a casatorii – copiii nu sunt "inclusi” in acest partaj pt ca este vorba despre bunurile sotilor. Copiii doar vor mosteni – cand va veni timpul – bunurile pe care parintii (divortati sau nu) le lasa in urma...

Altfel spus:
1. Nu. In cadrul divortului sotul 2 nu poate avea pretentii la bunuri pe care dv le-ati avut inainte de casatorie (daca, insa, in timpul casatoriei a participat cu bani la renovarea acestui apartament, de ex, poate avea pretentii sa i se restituie banii).
2. Copiii din a 2-a casatorie au numai dreptul sa mosteneasca o cota din ceea ce dv v-a revenit (ca mostenire) in urma decesului primului sot – si numai dupa moartea dv. Copiii nu au niciun drept asupra bunurilor comune ale sotilor in cazul partajului ce va rezulta in urma divortului (ei intra "in scena” dupa moartea parintilor)..
3. In acest proces de divort se vor partaja numai bunurile dobandite de dv si sot in timpul casatoriei.

Da, ati inteles corect: la modul ideal sotul si cei 2 copii din Spania nu pot deschide proces in RO pt apartamentul respectiv (cei 2 copii nu au temei legal deocamdata)... Cei 2 copii din Spania doar vor putea mosteni, din cota mostenita de dv de la primul sot (ceea ce e foarte putin).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copii nelegitimi SVD SVD Ce drepturi de mostenire au copiii nelegitimi (dinafara casatoriei, dar recunoscuti), avind in vedere ca partajul bunurilor comune dintre mine si sotul meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire intre frati MihaiDG MihaiDG Am intalnit o situatie: Tatal despartit de mama (nu div0rtat) locuieste cu 3 dintre cei 4 copii. Locuinta s-a cumparat de catre tata, dupa despartirea de ... (vezi toată discuția)
Partaj ioan grigore ripa ioan grigore ripa Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)