avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare din lipsa banilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare din lipsa banilor

Bună ziua.
Sunt căsătorit a doua oara, şi am un copil minor în întreţinere din această relaţie. Din prima căsătorie mai am un copil minor pentru care instanţa de judecată a hotărât că trebuie să-i plătesc o pensie alimentară, care lunar i-mi este reţinută din salar. Începând cu această lună, din motive de sanatate, am fost pensionat pe caz de boală. În zilele următoare urmează sa-mi fac lichidarea la locul de muncă, astfel că în următoarele 2-3 luni până când voi primi decizia de pensionare de la Casa de pensii, in care se va stabili suma de bani pe care o voi primi ca pensionar, nu am să am bani pentru ai plătii pensie alimentara copilului nascut în prima căsătorie, şi astfel fără să vreau voi incalca o hotărâre judecătorească.
Vă rog să-mi spuneţi legal ce trebuie să fac....
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 14:45, 19 Mai 2011
puteti solicita recalcularea/diminuarea pensiei de intretinere in functie de noile venituri.
Nu atrage raspunderea civila sau penala,deoarece nu cu rea credinta ati incalcat hotararea judecatoreasca sau legea penala-abandonul de familie.Veti plati in momentul in care veti avea pensia.Sfatul meu este sa discutati cu fosta sotie in acest sens,pentru a preintampina o inutila plangere penala a respectivei impotriva dvs.
... şi când este indicat să solicit recalcularea/diminuarea pensiei de intretinere in functie de noile venituri?
Numai după 2-3 luni voi avea în mână decizia Casei de pensii cu valoarea pensiei calculate pe care urmează să o primesc. Deci pentru acele 2-3 luni nu voi plăti pensie alimentară?
Mulţumesc.


Nu trebuie sa asteptati sa aveti in mana decizia de la Casa de pensii. Daca pensia de intretinere pe care o plateati pana acum a fost stabilita in procent, nu aveti de facut nimic, pur si simplu asteptati sa primiti pensia. Angajatorul dv este obligat sa trimita Casei de pensii si copii dupa infiintarea popririi; daca nu o puteti face chiar dv, casa de pensii va face retinerile si le va vira fostei sotii

In cazul in care pensia a fost stabilita in suma fixa, trebuie sa introcudeti cat mai repede actiunea de micsorare a pensie de intretinere, invederand instantei ca incepand cu data de... ati fost pensionat pe caz de boala. Solicitati instantei sa emita o adresa catre Casa de pensii in vederea comunicarii cuantumului pensiei si stabilirea sumei raportat la 1/6 din valoarea pensiei deoarece mai aveti in intretinere un minor. Atasati copie dupa certificatele de nastere ale minorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retroactiv pentru perioada inactiva in munca lnebncc lnebncc Buna ziua, În prezent platesc pensie alimentară conform legii (necasatorit, copil in afara casatoriei, recunoscut legal). Totul bine si frumos, sunt de ... (vezi toată discuția)
pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)
Vreau sa mi se incredinteze copilul eugen_o5o6 eugen_o5o6 am un baietel din casatoria anterioara.Platesc pensie alimentara dar acum ea vrea mai mult la pensie sustinand ca nu mai poate creste copilul din pensie cu ... (vezi toată discuția)