Bună ziua.
Sunt căsătorit a doua oara, şi am un copil minor în întreţinere din această relaţie. Din prima căsătorie mai am un copil minor pentru care instanţa de judecată a hotărât că trebuie să-i plătesc o pensie alimentară, care lunar i-mi este reţinută din salar. Începând cu această lună, din motive de sanatate, am fost pensionat pe caz de boală. În zilele următoare urmează sa-mi fac lichidarea la locul de muncă, astfel că în următoarele 2-3 luni până când voi primi decizia de pensionare de la Casa de pensii, in care se va stabili suma de bani pe care o voi primi ca pensionar, nu am să am bani pentru ai plătii pensie alimentara copilului nascut în prima căsătorie, şi astfel fără să vreau voi incalca o hotărâre judecătorească.
Vă rog să-mi spuneţi legal ce trebuie să fac....
Mulţumesc.
Nu atrage raspunderea civila sau penala,deoarece nu cu rea credinta ati incalcat hotararea judecatoreasca sau legea penala-abandonul de familie.Veti plati in momentul in care veti avea pensia.Sfatul meu este sa discutati cu fosta sotie in acest sens,pentru a preintampina o inutila plangere penala a respectivei impotriva dvs.
... şi când este indicat să solicit recalcularea/diminuarea pensiei de intretinere in functie de noile venituri?
Numai după 2-3 luni voi avea în mână decizia Casei de pensii cu valoarea pensiei calculate pe care urmează să o primesc. Deci pentru acele 2-3 luni nu voi plăti pensie alimentară?
Mulţumesc.
Nu trebuie sa asteptati sa aveti in mana decizia de la Casa de pensii. Daca pensia de intretinere pe care o plateati pana acum a fost stabilita in procent, nu aveti de facut nimic, pur si simplu asteptati sa primiti pensia. Angajatorul dv este obligat sa trimita Casei de pensii si copii dupa infiintarea popririi; daca nu o puteti face chiar dv, casa de pensii va face retinerile si le va vira fostei sotii
In cazul in care pensia a fost stabilita in suma fixa, trebuie sa introcudeti cat mai repede actiunea de micsorare a pensie de intretinere, invederand instantei ca incepand cu data de... ati fost pensionat pe caz de boala. Solicitati instantei sa emita o adresa catre Casa de pensii in vederea comunicarii cuantumului pensiei si stabilirea sumei raportat la 1/6 din valoarea pensiei deoarece mai aveti in intretinere un minor. Atasati copie dupa certificatele de nastere ale minorilor.