avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Este necesar vreun act notarial pentru conducerea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Este necesar vreun act notarial pentru conducerea masinii altei persoane?

Este necesara procura sau contract de comodat sau orice altceva de genul acesta pentru situatia in care conduc masina altei persoane si sunt legitimat de catre Politia Rutiera? Din ce am inteles pe internet as avea nevoie de procura in situatia in care produc un accident si trebuie sa dau declaratii la politie/asiguratori.

Deasemenea, e nevoie si in cazul in care ies cu masina din Romania?
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
edm_addicted, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 22:02, 19 Mai 2011
Proprietarul autoturismului sa faca o procura pentru folosinta masinii la notarul public, in care sa includa si prevederea "mandatarul va putea conduce autoturismul atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara granitelor tarii".
atat timp cat proprietarul masinii a fost de acord sa folositi masina,nu este nevoie de procura;se subintelege ca aveti acordul tacit al proprietarului;in caz contrar,se presupune"ope legis"ca nmasina a fost sustrasa fara acordul lui si sunteti pasibil de furt.nici la iesirea din tara nu este nevoie sa prezentati vreun document in acest sens.este indicat sa avetyi asupra dvs talonuil,cartea de identitate si dovada taxei de rovigneta si a sigurarii obligatorii.daca vreun politist va opreste si va solicita procura,solicitati sa va prezinte baza legala a aceleie solicitari.NU EXISTA ASA CEVA. mai mult, solicitati sa se intocmeasca un pv prin care va solicita asa ceva-presupune sicana si prezumtia ca dvs sunteti un posibil infractor..si uite asa,daune morale!
Multumesc foarte mult de raspuns. Asa ma gandeam si eu, ca nu este baza legala pentru a mi se solicita asa ceva. Insa, nici pentru situatia in care sunt implicat intr-un accident cu masina (doamne fereste!) nu am nevoie de nimic?
N-o fi baza legala pentru asa ceva, dar cel putin la iesirea din tara SIGUR cei de la vama va cer procura, tradusa si legalizata. Si oricum, decat sa intrati tot felul de polemici cu vreun politist, e mai simplu sa aveti acea procura si evitati orice neplaceri (proces verbal, argumentari etc.).
Pt iesirea din tara va sfatuiesc sa va faceti o procura ca altfel va treziti ca va intoarce de la vama si pierdeti timpul de pomana pt un lucru simplu si ieftin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura sau contract de comodat iesire din tara cu auto care nu este trecut pe numele meu cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua! Ma confrun cu o situatia posed un auto care nu este pe imatricula pe numele meu,este pe numele sotiei dar nu purtam acelasi nume (nu suntem ... (vezi toată discuția)
Pot circula in ue cu un autoturism care nu e pe numele meu? nicolae1986 nicolae1986 recent am cumparat un autotorism si vreau sa merg 2 saptamani in italia ,am voie legal sa trec in alt stat daca nu e pe numele meu?am act vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara, cu autoturismul inscris pe vechiul proprietar cvs cvs Buna ziua, Se poate iesi din tara, in UE, cu autoturismul cumparat recent (second hand inscris in tara), fara sa fie trecuta pe numele meu in talon si fara ... (vezi toată discuția)