avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... daca parintele nu are venituri este obligat la plata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

daca parintele nu are venituri este obligat la plata pensiei de intretinere la min pe ec?

daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu are niciun venit este obligat sa plateasca un anumit procent la salariul min pe ec?daca e adevarat acest lucru,cum se explica faptul ca desi exista contracte de ambarcare din care rezulta veniturile ,exista foaia matricola din care rezulta voiajele...acesta totusi a platit la sal min pe ec ,desi in hotarare scrie 25% din venitul net lunar?
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 12:47, 22 Mai 2011
Parintele este obligat sa plateasca exact asa cum scrie in hotarare.
Daca cel obligat la plata nu mai realizeaza veniturile avute in vedere de catre instanta la stabilirea pensiei,poate introduce actiune de micsoarare. In cazul in care nu realizeaza venituri constante, pensia va fi stabilita de catre instanta raportat la salariul minim pe economie.
atunci cand se stabileste pensia, daca cel ce trebuie sa plateasca nu are venituri, nu munceste, aduce si adeverinta de la sectia financiara ca nu obtine venituri, se stabileste pensie raportat la venitul minim. se stabileste o suma fixa reprezentand un procent de maxim de 25% (pt un copil).
daca dansul atunci cand s-a stabilit pensia, realiza venituri din contracte asa cum le are din cand in cand, de aceea s-a fixat in procent din venitul lunar, asa ca (teoretic ) incasati luna asta mai mult si luna viitoare mai putin, functie de cat incaseaza.
pt ca dansul plateste dupa ureche cum vrea, ii puteti face plangere pt nerespectarea hotararii judecatoresti. mai prost e, daca banii nu sunt incasati pe acte sau ii incaseaza prin alte conturi.. ca nu se poate dovedi cat incaseaza.
daca dansul nu mai are contracte si nu mai obtine aceleasi venituri, poate adresa o cerere la judecatorie sa ii micsoreze suma datorata cu titlu de pensie, s-o raporteze la venituri actuale sau la salariul minim, daca nu mai are venituri de niciun fel. cam asa
desirelia75 a scris:

daca parintele obligat la plata pensiei de intretinere nu are niciun venit este obligat sa plateasca un anumit procent la salariul min pe ec?daca e adevarat acest lucru,cum se explica faptul ca desi exista contracte de ambarcare din care rezulta veniturile ,exista foaia matricola din care rezulta voiajele...acesta totusi a platit la sal min pe ec ,desi in hotarare scrie 25% din venitul net lunar?

Se explica simplu (dar nu si ca fiind normal si corect), prin faptul ca a platit...cat a vrut el! Sunt si persoane care considera ca pot face ceea ce vor sau cred ele ca trebuie facut. In acest sens, va spun ca in practica judiciara penala, platta partiala a pensiei de intretinere (timp de 2 luni) a fost considerata ca fiind echivalenta cu neplata, fiind considerata (impreuna cu existenta tuturor celorlate elemente consitutive si trasaturi esentiale necesare) infractiunea prev. si pedepsita de art.305 alin.1 lit. c) Cod penal. (abandon de familie, in forma descrisa mai sus).
Cu toate acestea, trebuie sa fiti sigura ca aveti probele necesare si pe care va trebui sa le indicati si organului de cercetare penala.
Pe calea unei actiuni civile (daca nu exista conditiile sau dorinta unei actiuni penale) va trebui insa sa solicitati instantei poprirea sumelor datorate retroactiv, cu indicarea datelor necesare si alaturarea probatoriilor privind venitul net. In principiu insa, daca acest probatoriu exista la dosar, era suficient sa se indice locul de munca al debitorului obligatiei, pentru poprirea sumelor de la tertul poprit. Obligatia privind pensia de intretinere a copilului este executorie de drept.
Eu va indic sa va adresati unui avocat.
gabriel z a scris:

in tacerea legii, se presupune ca datoria de plata a pensiei de intretinere trebuie achitata(in cazul in care nu are venituri),raportat la venitul minim pe economie.Nu exista vreo prevedere legala prin care pe o anumita perioada de timp sa fie scutit de aceasta obligatie.de asemenea,retineti:
sentinta(decizia) data de instanta nu are autoritate de lucru judecat, in sensul in care daca s-a stabilit un anumit cuantum(nu procentual) al pensiei de intretinere,se poate,in functie de evolutia in timp a veniturilor obtinute sa fie recalculata(desigur,trebuiesc aduse probe pertinente in acest sens).prin venituri nu se intelege doar salariul,ci si alte surse ca de ex:dividende,chirii,etc.ar fi interesant sa solicitati in mod legal fisa de impunere a acelei persoane dupa care s-a calculat baza de impunere.

Cu stima,din moment ce la data pronuntarii sentintei ,s-a stabilit ca va plati 25% din veniturile obtinute lunar ....La acest moment,sotul este obligat sa plateasca 25% din veniturile obtinute licit lunar,si nu din salariul minim pe economie.
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2011
andymaurul, utilizator
in urma plangerii penale ,procurorul l-a sanctionat cu amenda(ordonanta de scoatere de sub urmarirea penala).am facut plangere la prim procuror ,dupa acea solutie ptr ca atunci am avut acces la dosar si am vazut cu cata usurinta s-a facut investigatia de dl politist.consider ca ,din mom ce aceste institutii au intrat in posesia unor contracte din care reiese ca acesta a realizat venituri,nu inteleg de ce acesta plateste in continuare la min pe ec

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara RAMOnaBC RAMOnaBC deci:obligarea reclamantului x la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei z in cuantum de 150 lei lunar.este stabilita suma fixa nu procent nici ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara marilena76 marilena76 Sunt despartit si am o fetita de 11 ani.Am obtinut custodia fetitei dar nu l am dat in judecata pe tatal ei pentru pensie alimentara si de 5 ani de cand suntem ... (vezi toată discuția)
Pensie minor-se mai acorda pensia minima pe salariul minim? alexandra_campeanu alexandra_campeanu buna-ziua. am un copil de 8 ani, si tatal copilului a fost obligat acum 3 ani printr-o sentinta civila sa plateasca minorului 1/4 din venitul lui net, dar de ... (vezi toată discuția)