avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Sunt despartit si am o fetita de 11 ani.Am obtinut custodia fetitei dar nu l am dat in judecata pe tatal ei pentru pensie alimentara si de 5 ani de cand suntem despartiti nu a platit absolut nimic.Stiind ca nu avea nici un venit nu i am cerut niciodata dar acum am aflat ca a obtinut pensie de revolutionar.As vrea sa mi spuneti daca este adevarat ca cei care au participat la revolutia din 89 beneficiaza de aceasta pensie si cat pe luna ar revenii fetei mele.
Cel mai recent răspuns: derdlim , utilizator 13:20, 24 Februarie 2010
Indiferent de veniturile sotului dvs, copilul avea dreptul, si are in continuare la pensie de intretinere.potrivit art.94C.fam.:"Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. "


Este vorba despre o indemnizatie lunara care o primesc revolutionarii acordata in baza legii nr.314/2004.
Dvs. doriti sa aflati valoarea indemnizatiei primita de fostul sot , potrivit legii?
Cred ca ar fi indicat sa-i formulati o plangere penala pentru abandon de familie si sa vedeti ce repede isi va onora obligatia de plata....in caz contrar risca o condamnare cu suspendare la prima abatere iar la a doua va fi condamnat cu executare....
In plangere puteti arata ca acesta obtine venituri di....si cu rea-credinta nu vrea sa plateasca pensia de intretinere catre minor din anul......
marilena76 a scris:

Sunt despartit si am o fetita de 11 ani.Am obtinut custodia fetitei dar nu l am dat in judecata pe tatal ei pentru pensie alimentara si de 5 ani de cand suntem despartiti nu a platit absolut nimic.


In hotararea de incredintare scrie ceva de cuantumul pensiei alimentare? Daca nu aveti o asemenea precizare primul pas ar fi sa va adresati instantei in vederea stabilirii pensiei de intretinere in favoarea minorului. In lipsa unei hotarari de olbigare la plata, nu se poate vorbi de plagere penala pentru abandon de familie.
Cu tatal fetitei nu am fost casatorita legal.Eu am deschis actiune in judecata numai pentru obtinerea custodiei.In sentinta judecatoreasca nu scrie nimic despre pensia alimentara dar nici avocatul meu nu a cerut o pentru ca in momentul respectiv ceea ce ma interesa era custodia copilului.
Acum insa,vreau sa beneficieze de acest drept.Dar trebuie sa deschid din nou actiune in justitie.

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Abandon kaa 1 kaa 1 .. de familie nu si-a platit de 3 luni pensia de intretinere stabilita de instanta acu 2 ani. intre timp si-a schimbat jobu si am convenit sa plateasca in ... (vezi toată discuția)
Actiune in regres?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Daca fostul sot e pensionat pe caz de boala si nu are posibiitati sa plateasca suma de 200 ron fixata de instanta judecatoareasca, pentru a nu-l mai reclama ... (vezi toată discuția)