avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Sunt despartit si am o fetita de 11 ani.Am obtinut custodia fetitei dar nu l am dat in judecata pe tatal ei pentru pensie alimentara si de 5 ani de cand suntem despartiti nu a platit absolut nimic.Stiind ca nu avea nici un venit nu i am cerut niciodata dar acum am aflat ca a obtinut pensie de revolutionar.As vrea sa mi spuneti daca este adevarat ca cei care au participat la revolutia din 89 beneficiaza de aceasta pensie si cat pe luna ar revenii fetei mele.
Cel mai recent răspuns: derdlim , utilizator 13:20, 24 Februarie 2010
Bineîţeles că doar de la data introducerii acţiuni, deoarece se consideră că dacă nu aţi solicitat expres, nu aţi avut nevoie. Pensia se va stabili în raport de nevoile celui întreţinut şi de posibilităţile celui care o datorează, dar cel puţin raportată la venitul minim pe economie. Dacă nu mai are alte persoane în întreţinere, o pătrime din acesta.
Baftă!
Marilena!
Revolutionarul tau primeste in momentul de fata in jur de 1.700 RON pe luna. Prietena mea s-a confruntat cu aceeasi poveste, are un baietel de 14 ani, nu a fost nici ea casatorita cu tatal copilului - tata care nu a dat copilului nimic pana nu a fost actionat in judecata. Poti sa afli exact daca primeste indemnizatia de revolutionar de la casa de pensii, depui o cerere motivand ca-ti trebuie la tribunal pentru stabilirea pensiei alimentare. La primul proces instanta i-a dat castig de cauza prietenei mele obligandu-l pe parat la plata unei pensii alimentare de vreo 400 de lei. Porcul a facut recurs si a sustinut ca legea care-i confera aceste drepturi spune clar ca suma de bani pe care o incaseaza lunar ''nu reprezinta venituri, nu se impoziteaza''. Intr-adevar, ad literam, asa se exprima legiuitorul. Nici noi nu suntem de acord cu faptul ca aceste cuvinte il pot exonera pe el de la obligatia platii pensiei alimentare. A doua instanta, la care s-a prezentat cu avocat, i-a dat castig de cauza, fiind de acord cu faptul ca suma de bani pe care o primeste ''nu e considerata venituri'', chiar daca o primeste constant, lunar, de la stat, cu talon de pensie etc. Prin urmare l-a pus numai la plata unei pensii egala cu jumatate din salariul minim pe economie, sau ceva de genul asta, in final o suma mult mai mica decat cea pe care a fost obligat sa o plateasca initial. Mai mult, instanta a hotarat ca reclamanta, prietena mea, sa-i dea banii inapoi pentru lunile in care a luat cca 400 lunar, porcul urmand sa plateasca dupa recuperarea pagubei doar cota stabilita din salariul minim pe economie. Asta e tara in care traim! Poate daca ai un avocat mai bun o sa reusesti mai mult. Noi nu am avut avocat la proces si poate de asta am pierdut. Parerea mea este insa ca o situatie de acest gen este inadmisibila intr-un stat de drept, iar instanta a privat copilul de un drept care i se cuvine conform legii - pentru ca tatal lui nu primeste nici cartofi, nici pansamente, primeste o suma de BANI, de la STAT, cu TALON DE PENSIE, LUNAR. Pana la urma exprimarea legii - ''nu sunt considerate venituri'' - se adreseaza administratiilor financiare si a organelor de drept ce urmareasc veniturile in vederea impozitarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Abandon kaa 1 kaa 1 .. de familie nu si-a platit de 3 luni pensia de intretinere stabilita de instanta acu 2 ani. intre timp si-a schimbat jobu si am convenit sa plateasca in ... (vezi toată discuția)
Actiune in regres?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Daca fostul sot e pensionat pe caz de boala si nu are posibiitati sa plateasca suma de 200 ron fixata de instanta judecatoareasca, pentru a nu-l mai reclama ... (vezi toată discuția)