avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere salariu in urma unor probleme create de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere salariu in urma unor probleme create de angajat

buna ziua,
va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a bloca ultimul salariu al unui fost angajat. S-a acceptat demisia fara preaviz a acestuia si in urmatoarea saptamana au fost descoperite cateva probleme ce il implicau direct.
Sefii doresc sa ii blocheze ultimul salariu pana se solutioneaza problemele intrucat firma risca sa fie data in judecata in urma problemelor create de fostul angajat.
in cazul in care se poate demonstra ca angajatul a fost direct implicat in crearea problemelor in cauza se poate retine salariul( partial pana la remedierea problemelor/ total in cazul in care firma are de suferit financiar)

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 20 Mai 2011
Art. 164 Din Codul muncii prevede ca:
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

În conformitate cu dispoziţiile art. 164 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească definitiva si irevocabila.
va multumesc,
insa in cazul nostru, conflictul creat de neglijenta angajatului nu se finalizeaza pana la ziua de salariu, si atunci intreb cum poate angajatorul sa isi recupereze macar o parte din pierderile cauzate de neglijenta unui fost angajat?

momentan se doreste doar blocarea salariului pana la finalizarea situatiei create
Nu se poate efectua nicio retinere din salariu , daca nu exista o hotarare judecatoreasca ..... de asemenea, nu exista niciun act normativ care sa prevada sanctiunea blocarii salariului in cazul crearii unui prejudiciu de catre salariatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariu predaangela predaangela in situatia in care nu s-a intocmit nota de lichidare in ultima zi a preavizului de 20 de zile lucratoare, pentru disponibilizare, dar nu exista datorii ale ... (vezi toată discuția)
Garantii retinute gestionarilor - acoperire minusuri in gestiune mirustefi mirustefi Buna ziua, as dori sa stiu va rog, in situatia in care se retine garantia de 10 % pentru gestionari si se descopera minusuri in gestiune, acestea pot fi ... (vezi toată discuția)
Retinere salariu fanu22 fanu22 mi se retine tot salariul pentru plata unor deconturi care ,din vina mea,nu le-am facut la timp.Cit din salariu mi se poate opri? va rog ,un raspuns.Multumesc ... (vezi toată discuția)