avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta

A.B. a chemat în judecată pe soţia sa, X.Y pentru a stabili zilele şi orele în care reclamantul să aibă legături cu minorul C.D., cu dreptul de a lua cu el copilul în cadrul programului ce se va fixa. În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că în fapt nu mai convieţuieşte cu soţia sa şi, fiind împiedicat de aceasta în a avea legături personale cu copilul său minor, se impune fixarea zilelor şi orelor în care să aibă dreptul de a avea legături cu acesta. Judecătoria a admis acţiunea, încuviinţând ca reclamantul să aibă legături cu copilul prin luarea de la domiciliul pârâtei doar a treia duminică a fiecărei luni între orele 10-18.

Cerinţe:

a) Ce principiu stă la baza luării oricărei măsuri cu privire la persoana minorului şi ce norme juridice îl prevede?

b) În speţă care dintre părinţi exercită drepturile şi îndatoririle părinteşti?

c) În ce condiţii un părinte îşi păstrează dreptul de a avea legături personale cu copilul său? Sunt aceste condiţii îndeplinite în speţă?

d) Este corectă hotărârea instanţei? Argumentează.

e) Care este domiciliul minorului în această situaţie?
Cel mai recent răspuns: Cab.Av.Doroiman Camelia , Avocat 10:17, 20 Mai 2011
a) interesul superior al minorului si dreptul de a avea legaturi personale cu parintii si famila extinsa, codul familiei si legea nr 242/2004privind protejarea interesolor minorilor
b) ambii parinti sunt tinuti sa vegheze la cresterea is educarea copilului , insa din cate am inteles sotia are incredintrea totala a minorului, custodia acestuia
c) parintele isi pastreaza acest drept pana in momentul in care o instanta judecatoreasca decade parintele din drepturile sale printr-o hotarare definitiva si irevocabila
bineintels ca in aceasta speta nu sunt indeplinite aceste conditii si pe cale de consecinta parintele are toate drepturile din lume sa pastreze legaturi fieresti cu minorul
d) nu poti aprecia daca o astfel de solutie este sau nu corecta intrucat nu ai toate datele spetei , iar instanta este singura care poate apreciaza ce este in interesul superior al minorului
bineinteles ca reclamantul are tot dreptul de a incerca sa modifice aceasta solutie prin promovarea caii de atac impotriva acestei solutii
ca om programul astfel stabilit este prea putin pentru ca acest copil sa se apropie de parintele cu care nu locuieste in permanenta
e) domiciliul minorului ramane la mama sa , faptul ca tatal are dreptul de a lua la domiciluil sau minorul in intervalul stabilit nu schimba automat si domiciliul minorului
Este vorba despre Legea nr.272/2004...
asa este , imi cer scuze, din graba si neatentie am tastat gresit :">
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta - legaturi personale cu minorul marianamirela marianamirela A.B. a chemat în judecată pe soţia sa, X.Y pentru a stabili zilele şi orele în care reclamantul să aibă legături cu minorul C.D., cu dreptul de a ... (vezi toată discuția)
Speta silvia76ia silvia76ia A.B. a chemat în judecată pe soţia sa, X.Y pentru a stabili zilele şi orele în care reclamantul să aibă legături cu minorul C.D., cu dreptul de a lua ... (vezi toată discuția)
Custodie minor emmy_w emmy_w Ma confrunt cu urmatoarea problema si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez: Sunt despartit de sotia mea , insa nu am intentat actiunea de divort inca si avem ... (vezi toată discuția)