avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... speta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

speta

A.B. a chemat în judecată pe soţia sa, X.Y pentru a stabili zilele şi orele în care reclamantul să aibă legături cu minorul C.D., cu dreptul de a lua cu el copilul în cadrul programului ce se va fixa. În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că în fapt nu mai convieţuieşte cu soţia sa şi, fiind împiedicat de aceasta în a avea legături personale cu copilul său minor, se impune fixarea zilelor şi orelor în care să aibă dreptul de a avea legături cu acesta. Judecătoria a admis acţiunea, încuviinţând ca reclamantul să aibă legături cu copilul prin luarea acestuia de la domiciliul pârâtei doar a în cea de a treia duminică a fiecărei luni între orele 10-18.
Cerinţe:
a) Identificați principiul care stă la baza luării oricărei măsuri cu privire la persoana minorului şi ce norme juridice îl prevede. Argumentați. (1 p.)
b) Care dintre părinţi exercită drepturile şi îndatoririle părinteşti în speță? (1p.)
c) În ce condiţii un părinte îşi păstrează dreptul de a avea legături personale cu copilul său? Sunt aceste condiţii îndeplinite în speţă? (1 p.)
d) Este corectă hotărârea instanţei? Argumentează. (2p.)
e) Care este domiciliul minorului în această situaţie? (2 p.)
Cel mai recent răspuns: silvia76ia , utilizator 21:21, 21 Mai 2012
Dreptul familiei ...hmm . Par mai usoare examenele in ziua de azi .
Sa vedem, un mic ajutor:

A) Art. 263
Principiul interesului superior al copilului
(1) Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului;

B)Art. 487-488 Codul civil;
c) Art .496 C civil
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

Conditiile din speta sunt indeplinite.

D. Hotararea instantei este corecta, intrucat parintelui la care nu locuieste copilul i-a fost respectat dreptul de a avea legaturi personale cu minorul .

E) Art. 496

Locuinţa copilului

(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.

(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.

(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.

(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.


multumesc frumos pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta marianamirela marianamirela A.B. a chemat în judecată pe soţia sa, X.Y pentru a stabili zilele şi orele în care reclamantul să aibă legături cu minorul C.D., cu dreptul de a lua ... (vezi toată discuția)
Speta - legaturi personale cu minorul marianamirela marianamirela A.B. a chemat în judecată pe soţia sa, X.Y pentru a stabili zilele şi orele în care reclamantul să aibă legături cu minorul C.D., cu dreptul de a ... (vezi toată discuția)
Cedare custodie dumbadaniel dumbadaniel Am o fetita de 7 ani care se afla de 2 ani in custodia mamei. Fosta sotie ma ameninta ca vrea sa renunte la custodia copilului, pe motiv ca nu se poate ocupa ... (vezi toată discuția)