Ma confrunt cu urmatoarea problema si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez:
Sunt despartit de sotia mea , insa nu am intentat actiunea de divort inca si avem un copil minor. Aceasta a parasit domiciluil pentru un alt barbat luand si copilul cu ea. Efectiv a fugit cu fetita de la domiciliul nostru. Am incercat sa aplanez conflictul si sa discutam despre binele copilului si posibilitatea refacerii familiei dar fara reusita. Copilul meu traieste intr-un mediu nesanator pentru ea, fara conditii minime de existenta (fara incalzire, lumina etc) si fara vreun venit al mamei. Copilul s-a imbolnavit si am fost sunat sa iau copilul la mine pe motiv ca ii "este dor de mine si bunici"- de fapt trebuia dusa la medici si mama nu avea resurse financiare sa faca acest lucru (copilul are si un istoric medical considerabil inca de la nastere).La doua saptamani dupa eveniment mama solicita copilul si ma ameninta ca reclama la politie faptul ca am luat copilul cu forta de la mama, desi sunt martori ca nu a fost deloc asa.Va rog cu disperare sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a pastra copilul pana la divort si ulterior sa solicit in instanta custodia copilului? Ce pot sa patesc in cazul in care nu duc copilul mamei iar aceasta reclama acest lucru organelor competente?Este obligatoriu conform legislatiei in vigoare ca minorul sa fie incredintat mamei pana la divort? Cum sa procedez?
Multumesc anticipat.
Puteti tine copilul ptr ca nu vi se va intampla nimic. Nu dati copilul mamei daca considerati ca nu este in interesul copilului si promovati urgent actiune in instanta de divort exercitare autoritate parinteasca si stabilire domiciliu minor. De vreme ce nu exista o hotarare judecatoreasca sau un acord scris al parintilor cu privire la minor oricare dintre parinti se poate ingriji de copil. Daca este la dv.stra si se constata ca este bine ingrijit nu vi.l poate lua nimeni.
Dv. va puteti ocupa de copil?
Daca da, il tineti la dv. Cat despre divort, eu nu m-as grabi... situatia de fapt va ajuta momentan, lasati sa treaca ceva timp.
Sigur ma pot ocupa de copil insa doream sa inaintez cererea de divor si sa solicit incredintarea copilului si pana la finalizarea procedurii si dupa.In ce sens ma ajuta intarzierea procedurii de divort?Care sunt criteriile urmarite de instanta in stabilirea custodiei copilului? Am teama ca in general copii raman la mama mai ales daca sunt minor, fetita are 4 ani.
Multumesc!
Faceti o cerere de ordonanta presedintiala pentru stabilirea domiciliului minorului la dvs. se judeca in procedura de urgenta, si, in principiu, e un proces scurt si rapid. Aveti apoi tot timpul sa vorbiti cu sotia si sa va hotarati sau nu sa divortati. Stabilitatea copilului insa nu poate astepta. Daca introduceti aceasta ordonanta nu va obliga nimeni sa va razganditi si sa nu mai divortati, dar, pe aceasta cale, copilul va avea un domiciliu clar, si o situatie stabila. Scucces.