avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari

Buna ziua
AM nevoie de putin ajutor, de o luna am acceptat funcita de presedinte al asociatie unde locuiesc si am unele neclaritati unde as avea nevoie de putin ajutor:
1. In asociatie sunt cativa restantieri si as vrea sa stiu daca am obligatia de a le face eu o somatie , venita din partea asociatiei sau direct se trece la instanta , si daca am obligatia de a face aceasta somatie ce ar trebui sa contina sau care lege prevede acest tip de masura.
2. Odata intrat noul cod al munci si asociatiile de propietari trebuie sa plateasca toate darile la stat in urma incheieri contractelor de munca cu angajati (impozit. CAS, somaj), as vrea sa stiu ce declaratie trebuie sa depun la finante si daca se poate face online.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AdrianPopoviciu , utilizator 18:11, 20 Mai 2011
Felicitari pentru functia acceptata!
studiaza foarte bine L230 si HG 1588, sunt interesante... si trebuie sa le cunosti.
vei afla ca ai multe indatoriri printre care si recuperarea banilor de la datorinici, deoarece esti reprezentantul asociatiei.
ART. 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

referitor la pct.2, e cam ceata...
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2011
valitinu, utilizator
1-In temeiul art din L nr 230/2007 asociatia de proprietari prin reprezenatnti legali are obligatia,cu scopul recuperarii restantelor acumulate la achitarea cotelor individuale de intretinere sa desfasoare activitati pentru recuperarea acestora,pe cale amiabila sau prin instanta de judecata

www.avocatnet.ro/content/con...
2-www.avocatnet.ro/content/art...
Am ambele legi si le-am studiat pentru ca am facut o adunare (sedinta) cu fiecare scara in parte pentru a vedea exact problemele lacatariilor dar alaltaieri administratorul a scos restantieri si mi-a facut somatiile de plata pe care le-am iminat datornicilor si in acea somatie in text apare ... "legea 1141996 pc 53 din normele metodologice aprobat prin HGR nr 4461997 cu modificari ulterioare" asta fiind o somatie inaintata de asociatie fara a se adresa instantei.. un fel de atentionare... vreau sa stiu daca e legala atit acea somatie cat si acel paragraf de mai sus, mentionez ca eu am cautat pe net dar fara nici un rezultat .
AdrianPopoviciu, utilizator
este legal sa somezi proprietarul privind datoriile, el probabil nu a stiut ca le are...:P
in dreapta, ai Documente utile acolo gasesti un model de somatie al asociatiei catre rauplatnic.

mai ceva, incearca sa defalcati asociatia si sa faceti cate o asociatie pt fiecare scara, cu tot ce implica asta, va fi mult mai usor de administrat, condus, supravegheat, rezolvat
valitinu, utilizator
Redenumiti, pe viitor, aceste adrese catre restantieri. In loc de "somatie" spuneti-le "notificare".
Asociatia de proprietrari, poate face aceste notificari in doua exemplare. Unul se imnaneaza restantierului care va semna pe cel ce ramane la asociatie cu "am primit un exemplar" la data de... Sau poate fi trimis un exemplar prin posta cu confirmare de primire.
In cazul cand restantierul nu plateste, se introduce actiune in instanta unde se fioloiseste si aceasta notificare ca o dovada ca asocaitia a facut demersuri iar restantierul a avut cunostinta de acele debite.
In partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile" am postat un model de "Notificare".

Procedura somatiei de plata se realizeaza in instanta, in cadrul unui proces, printr-o procedura mai simpla. Cererea privind somatia de plata se depune la instanta, in baza Ordonantei de guvern nr 5/2001.
Asa ca ceea ce trimite asociatia unui restantier poate fi denumita notificare, instiintare..., dar "somatia" este un termen cam prea pretentios pentru acest prim pas. O somatie se emite de Judecatorie si poate fi investita si pusa in executare, pe cand acea notificare sau instiintare, chiar daca-i zicem somatie nu putem sa o investim si sa executam debitorul.
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu fondul de rulment? bibanel433 bibanel433 Buna ziua, O cunostinta de a mea are cateva asa zise nelamuriri mai mult sau mai putin legislative si mi-o cerut ajutorul.Si din moment ce nu am habar la ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cotelor de intretinere la bloc mihalacheflorinel76 mihalacheflorinel76 Buna ziua! Ma confrunt cu o problema la noile liste de intretinere ce au sosit si care sunt intocmite de un administrator nou,de exemplu: la apa rece si calda ... (vezi toată discuția)
Neplata cheltuieli intretinere AntoanelaC AntoanelaC Buna ziua, AS dori daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Avem un vecin in bloc, rau platnic si nu numai. Astfel, a acumulat o gramada de ... (vezi toată discuția)