Rog un jurist sau un avocat sa ma ajute cu un punct de vedere la o "mica" nelamurire.
Desigur ca si alte pareri sunt binevenite.
Considerati complex rezidential cu drum de acces privat dotat cu bariere, si spatiul comun integral privat. ROI-ul semnat de toata lumea, chiar inainte de infiintarea asociatiei, si preluat ca anexa la statut, spune ca este interzisa parcarea pe drumul de acces si este permisa doar in locurile special amenajate (locuri de parcare proprietate personala, cine a vrut sa-si cumpere).
Odata cu punerea in functiune a barierelor se pune problema cine are drept de posesie telecomanda, stiut faptul ca romanul e roman, ca sa nu mai intre oricine vrea sa parcheze unde nu trebuie si sa blocheze drumul sau intrarile in scari sau deteriorare spatii verzi, trotoare etc. As tinde sa zic ca doar cei care au loc cumparat au dreptul sa aiba telecomenzi. Iar cei care nu au locuri dar vor totusi sa aduca ceva voluminos sa se descurce punctual cu un vecin sau cu mine sau alt membru comitet. Nu cred ca se poate numi ingradirea dreptului de acces, ca in lege nu spune cum se face accesul, adica daca il las sa intre pieton nu i-am ingradit nimic. Problema e cu atat mai dificila cu cat cei care au cumparat locurile (80 locuri la 104 apartamente) insista pe respectarea ROI.
Am vorbit neoficial si cu una din firmele de ridicari auto si mi-au zis ca nu prea pot interveni, decat daca se blocheaza intrarea principala a complexului sau locul de parcare al altui proprietar, si ca pe drumul de acces nu prea au autoritate. Nu am ajuns sa vorbesc la politie sa vad punctul lor de vedere.
Atentie sporita la statutul spatiului cu destinatia de parcare,respectiv nu este domeniu public ,in consecinta .politia nu poate intervenii decat in conditii speciale.
Daca este spatiu privat de parcare ,este bine sa fie vizibil atentionat acest aspect astfel incat eventualii interesati sa nu poata invoca ca nu au avut cunostiinta
Si la noi in asocaitie exista o parcare cu regim privat,care are permanent probleme cu terti ,care fara drept acolesc bariera si parcheaza
Datorita statutului de spatiu privat,autoritatile se implica greu,intrucat ocupantii pot invoca "n" justificari in parte obiective