avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... TEST PATERNITATE DUPA 4 ANI DE LA NASTEREA COPILULUI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

TEST PATERNITATE DUPA 4 ANI DE LA NASTEREA COPILULUI

Sunt divortat de 3 ani, si am dubii cu privire la paternitatea copilului ce are 4 ani. Stiu ca nu mai pot contesta in instanta paternitatea copilului, insa pot face un test de paternitate? Am acest drept? Pot face testul daca mama refuza sa aduca copilul la clinica Mina Minovici? Nu imi da dreptul sa vizitez copilul decat daca este si ea prezenta, si imi spune ca acesta nu vrea sa stea decat cu ea, ca nu ma recunoaste ca fiind tatal ei. Vreau sa fac acest test, insa nu am cum sa o conving sa aduca copilul pt test.
V-as fi recunoscator daca din punct de vedere legal mi-ati spune ce solutie exista.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:13, 14 Iulie 2008
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 6 luni de la data la care tatal a cunoscut nasterea copilului. Asa este. Legal, nu mai puteti tagadui paternitatea. Nu vad o cale prin care mama sa fie obligata sa se prezinte la institut cu minorul pentru efectuarea testului. Doar "bona-fide"!
Cred ca nu sunteti avocata, deoarece termenul este de 3 ani si nu de 6 luni. S-a modificat termenul! Asta pentru viitori dvs. clienti, insa va multumesc oricum!
Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din Legea nr. 288/2007.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 3 din Legea nr. 288/2007.


acum depinde si de ce v-a impiedecat sa depuneti actiunea pana acum

av. vasilescu
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
DOLC a scris:

Cred ca nu sunteti avocata, deoarece termenul este de 3 ani si nu de 6 luni. S-a modificat termenul! Asta pentru viitori dvs. clienti, insa va multumesc oricum!


:offtopic: Interventie moderator
Pe forum se discuta ideea si nu persoana. de asemenea, sunt interzise atacurile la persoana.

Puteti combate afirmatia colegei si altfel decat in felul in care ati facut-o. De preferabil, pe acest forum ar trebui sa discutam in mod civilizat si nu sa reprosam altor persoane faptul ca sunt sau nu in profesia afisata. Va multumesc.
Maestre DOLC, sustinerea dvs. este la obiect! Ratiunea pentru care mi-a scapat aceasta ultima modificare consider ca ma priveste. Relativ la contestarea calitatii mele de avocat, nu stiu daca aveti calitate sa faceti acest lucru. Daca tot stapaniti atat de bine dreptul si daca le stiti pe toate, de ce ati mai poposit pe acest forum? Intrebarea e retorica.

Alte discuții în legătură

Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)