In urma cu 1 an un grup de circa 25 de elevi de la un liceu au fost urmariti de organele de politie intr-un dosar vizand motivari false . Acuzatiile au fost de la fals , uz de fals la instigare la uz de fals! Au fost scosi de sub urmarire ( cred ca in baza 18.1 CP) si acum li s-a comunicat ca trebuie sa plateasca o amenda administrativa ( care variaza in functie de persoana, de la 4 la 10 mil. ) si o taxa judiciara ! Intrebarea mea este in taxa judiciara intra avocatul din oficiu? Deoarece unul dintre ei a avut un aparator platit . Practic cel care a avut avocat este nevoie sa plateasca taxa judiciara la fel ca restul? Exista termen pt . taxa judiciara si daca nu este platita in termen care sunt consecintele? Multumesc anticipat!
Taxa judiciara de timbru nu se plateste in actiunile si cererile referitoare la cauze penale, inclusiv despagubirile civile pentru daunele morale si materiale decurgand din acestea.
Probabil vreti sa spuneti "cheltuieli judiciare".
Acestea cuprind:
- efectuarea actelor de procedura;
- administrarea probelor;
- conservarea mijloacelor materiale de proba;
- plata aparatorilor;
- orice alte cheltuieli ocazionate de desfasurarea procesului penal.
Dupa cum observati, aici intra si cheltuielile cu apararea, daca a fost din oficiu.
In conditiile in care de la primul termen renunti la aparatorul din oficiu si vei fi aparat de avocat ales, in acele cheltuieli judiciare nu se va mai regasi onorariul avocatului din oficiu.
Dar, probabil ca respectivul inculpat nu a renuntat de la primul termen la aparatorul desemnat, si acesta a prestat la cateva sedinte, dupa care a fost inlocuit.
Acea prestatie de una-doua sedinte va trebui sa fie platita.
Aceste cheltuieli vor fi transmise catre administratia finantelor publice, care vor face tot posibilul sa le recupereze in vreun fel.
Expertiza in delapidare
Virsi
Buna seara, indraznesc si eu sa va deranjez cu o intrebare.Am cadrul unui recurs in delapidare, as dori sa cer o contra-expertiza contabila, dar am inteles ca ... (vezi toată discuția)