avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... IDENTITATE FALSA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

IDENTITATE FALSA

Daca un diriginte trimite in locul unui elev pe o alta persoana sa sustina teze,lucrari de control,etc.pentru a putea promova elevul ce munceste in strainatate ,de ce sanctiune e pasibil?Se incadreaza in infractiunea de fals de identitate,respectiv profesorul indus in eroare poate fi asimilat organelor/unitatilor din art.145?In acest caz infractiune a e comisa de persoana ce nu are calitatea de elev,insa trimisa fiind de catre dirigintele elevului adevarat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2011
ContSters173837, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 22:42, 22 Mai 2011
@emma_woodhouse
Din moment ce obligatiile elevului sunt instituite prin regulament, exista sanctiuni scolare posibile.

@elie
Daca sunteti profesoara, il puteti pune absent tot anul si propune exmatricularea.

Daca in cei 4 ani a intrat in raporturi conexe activitatii de elev prevazute de lege (alocatii, burse, semnat anumite declaratii la secretariat, participare la bac), consider ca se poate vorbi de infractiuni de fals. Dar nu ca a venit o persoana in clasa si a ridicat 2 degetele cand s-a strigat Ion Popescu, plus ca a raspuns corect cand a avut loc Batalia de la Poitiers.

De altfel nici profesorii nu raspund penal pt neglijenta in serviciu de pilda cand dau note fara sa citeasca lucrarile, tot din cauza ca nu e vorba de vatamarea unor 'interese legale' ale copiilor. Sistemul de invatamant are propriile reguli si sanctiuni, nu e nevoie de amenintarea inchisorii. Ma rog, aceasta este parerea mea.
Sunt de acord atat cu emma_woodhouse cat si cu eumarian, aveti argumente bune de ambele parti, dar trebuie sa avem ceva mai multe detalii pt a ne putea pronunta daca exista infractiune sau nu.
Intr-adevar, nu putem spune ca daca un elev se prezinta la scoala pt o lucrare de control il vom acuza de fals privind identitarea deoarece nu exista eventualitatea producerii unor consecinte juridice, e doar o lucrare si atat.
Acum luam a doua varianta, daca un elev se prezinta in mod regulat la scoala in locul altuia si da toate testele si lucrarile in numele acestuia, iar elevul care se presupune ca trebuia sa fie prezent promoveaza anul....acum situatia se schimba drastic. Asadar, avem un elev care promoveaza anul in acest fel, promovarea anului scolar poate produce consecinte juridice, deoarece se elibereaza o diploma, se trece in urmatorul an scolar si sa nu uitam de foaia matricola eliberata de institutie s.a.m.d.
Din cate am inteles, aceasta ar fi si sitatia de fapt, o persoana se prezinta sub o identitate falsa pt a il ajuta pe celelalt elev sa termine anul scolar, pt mine aceasta este o consecinta juridica cat se poate de clara.
Nu cred ca e nevoie ca o pers sa se prezinte sub o alta identitate la BAC sau la sustinerea examenului licenta ca sa afirmam ca se pot produce consecitne juridice, din punctul meu de vedere si promovarea anului este la fel de importanta ca si aceste doua situatii.
Dar, repet, daca este vorba doar de un test, sau despre o teza nu putem afirma ca avem infractiunea de fals privind identitatea, deoarece aici putem aplica doar regulamentul interior al institutiei de invatamant.
In ceea ce priveste fapta profesorului, acesta poate fi ori instigator ori chiar coautor prin atribuirea unei identitati false sau chiar complice anterior sau complice prin asistenta, totul depinde de circumstantele in care s-a savarsit infractiunea.
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
ContSters178374, utilizator
Orice nota reprezinta nivelul de cunostinte ale unui singur elev, care trebuie sa fie prezent la examinare. De aceea se consemneaza absentele.
Orice elev are o identitate, consemnata in documentele scolare, in dreptul careia (al identitatii) se consemneaza rezultatele la invatatura si absentele. Nu poate fi altcineva in locul sau, iar daca se incearca acest lucru, masurile sunt atat impotriva elevului absent cat si impotriva celui care s-a prezentat in locul lui.
Cu privire la notele din catalog, ca ele nu reflecta totdeauna realitatea, nu pot sa comentez. E un fel de cutuma care inca functioneaza. Cu toate acestea, necompletarea catalogului sau a registrului matricol ori competarea lor cu date false se sanctioneaza penal (stiu caz de inchisoare cu executare pentru fapta descrisa).
In ceea ce priveste indreptarea/corectarea/anularea unei note in catalog, aceasta se face pe baza de stampila, cu semnatura cadrului didactic si a directorului.
Sigur ca produce efecte promovarea in conditii frauduloase. Poate ca nu mai conteaza acum in ce conditii se promoveaza, ca scopul scuza mijloacele, dar nepromovarea la doua materii, dupa examenul de corigenta/incheierea situatiei scolare (pt. absente) conduce la repetentie.
Daca nu ar fi necesara identitatea intre elevul inscris in catalog si persoana prezenta in clasa, poate ca ar fi un anonimat total in sistemul de invatamant.
Eu cred ca legislatia nu e asa de permisiva pe cat ne-ar placea noua.
Parchetul nu intervine pentru ca nu este sesizat, desi eu nu am auzit de un caz cum este cel semnalat aici. Alte probleme, in special cele legate de disciplina, sunt sanctionate administrativ, dar pot fi sanctionate si penal, daca intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni (furt, talharie, lovire, viol etc- sa nu va mire, ca exista!). Din pacate, nu e deloc simplu!
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2011
elena138, utilizator
Ma indoiesc ca promovarea anului poate fi o consecinta juridica, pentru ca pe de-o parte promovarea e regula, si nepromovarea e exceptia si pe de cealalta parte, nu vad ce drepturi sau obligatii juridice revin elevului in functie de acest eveniment (e doar o schimbare de numar pana la incheierea ciclului, nu?). Dar nu insist, sunt convins ca se va gasi un procuror care sa interpreteze astfel cum spuneti si cazul nu va ajunge probabil in instanta.

Cum spuneam, cred ca mai grav este daca alocatia s-a incasat in continuare pentru elevul absent.

E adevarat si ca nu avem destule date. Mie mi-e greu sa cred ca o diriginta a pus pe cineva sa inlocuiasca pe altcineva 4 ani. Cel care inlocuieste nu are si el scoala la care sa mearga? Si in definitiv, de ce a facut asta diriginta, care e mobilul ei, v-ati gandit? Cat de verosimil vi se pare ca o diriginta sa-si minta propria scoala timp de 4 ani privind identitatea unui fost elev al scolii :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Substituire de persoana ionmircea ionmircea Am urmatoarea problema: Predau la o clasa de seral, iar unul dintre elevii mei nu a frecventat cursurile de cand a inceput anul scolar. Ieri seara, in sala de ... (vezi toată discuția)
Dilema nicki nicki Problema mea este urmatoarea: Sunt profesor, iar la una din clasele la care am predat, dirigintele, fara a avea acordul meu verbal sau scris, inainte de ... (vezi toată discuția)
A fost comisa vreo infractiune? Lauramoro Lauramoro Buna ziua, Va prezint pe scurt problema:un director de scoala obliga profesorii unei clase sa promoveze toti elevii, indiferent de numarul de absente sau de ... (vezi toată discuția)