avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donare sau vinzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donare sau vinzare apartament

asi dori o lamurire in problema unui apartament. Cu 5 ani in urma fiul meu care este in Spania unde lucreaza, mi-a trimis banutii lui strinsi cu greu si m-a rugat sa-i cumpar un apartament.lucru pe care l-am facut,dar cum el nu era in tara am fost nevoita sa-l cumpar pe numele meu. Acum eu apar ca am doua apartamente si asi dori sa aflu cum sa fac sa-l fac pe numele fiului meu a carui proprietate este de fapt. Care este mai avantajoaasa soputie: donarea sau vinzarea si cum sa fac perin notar sau prin tribunal. Intreb acest lucru pentru ca doresc sa aflu unde sint taxele cele ,mai convenabile si care din cele doua solutii este mai buna. Va multumesc.
Daca nu mai aveti alti copii, puteti ramane asa si el va fi singurul mostenitor al celor doua apartamente.
Contractul de vanzare cumparare este cea mai sigura solutie, se incheie obligatoriu la notarul public. Si contractul de donatie se poate incheia, diferenta de taxe este foarte mica, insa daca mai aveti alti copii acestia pot contesta donatia, de asemenea daca fiul dvs. este casatorit, prin donatie ii puteti instraina apartamentul ca bun propriu (prin vanzare devine obligatoriu bun comun cu sotia).
taxele sunt relativ similare. va recomand pt mai multa siguranta sa incheiati contract de vanzare-cumparare.
Având în vedere că donaţiile între rude de până la gradul al treilea inclusiv sunt scutite de impozitul prevăzut de art. 77 indice 1 din Codul fiscal, care se plăteşte obligatoriu la vânzare (se calculează în procent din preţul declarat, iar preţul nu poate fi derizoriu), este evident că donaţia este de departe mult mai avantajoasă în cazul dumneavoastră, din punct de vedere al taxelor.

Câţi copii aveţi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare sau donatie nastase_ina nastase_ina Bunicii sotului mei vor sa ii lase lui apartamentul lor.Ce ne recomandati sa facem: act de vazare cumparare sau de donatie?Si care ar fi costurile ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate de la fiica la tata Panu Catinca Panu Catinca Buna ziua, Situatia mea este urmatoare: vreau sa achizitionez un apartament, pe care ulterior sa il dau tatalui meu, inclusiv dreptul de proprietate. Tatal nu ... (vezi toată discuția)
Donatie ? MikuVesel MikuVesel Parinti mei au un apartament cu 3 camere si o garsoniera ...apartamentul vor sa mi-l doneze mie . ce pot face sa ma asigur ca actul de donatie devine ... (vezi toată discuția)