MTIC a scris:
Care este termenul limita in dezbaterea unei succesiuni?
In cazul cand nu se deschide succesiune, cine beneficeaza de aceste drepturi, petru cazul cand sunt multi motenitori?
MOARTEA
deschide succesiuni ("Succesiunile se deschid prin moarte" zice art 651 c. civ.). Daca avem un MORT, avem si succesiunea lui deschisa.
Mostenitorii
dezbat succesiunile (la notar sau in instanta). Si le pot dezbate ORICAND (
fara limita de timp).
DAR, ca sa aiba ce sa
dezbata (oricand) trebuie sa fac dovada calitatii de mostenitor. Trebuie sa faca dovada ca au
acceptat mostenirea (expres sau tacit) in termen de 6 luni de la data deschiderii ei = data mortii celui despre a carui mostenire e vorba.
Daca aveti o declaratie expresa de acceptare, atunci puteti dezbate mostenirea aceea ...de-acu' si (teoretic) in veci vecilor.
Daca nu aveti o declaratie de acceptare, dar puteti dovedi cu marturia vreunui Ion si Vasile (prieteni, vecini, etc) ca ati acceptat
tacit succesiunea (de exemplu prin preluarea unor bunuri mobile, etc. etc.), atunci e bine sa o dezbateti inainte de a fi ingropati si astia (ca sa mai poata grai ca martori).
Cate vreme exista INTELEGERE intre posibilii mostenitori, termenul acesta de 6 luni are mai putina importanta. (de aceea nici nu s-a lipit de constiinta publica). De cand fratii nu prea se mai au ca fratii, pentru ca sunt care mai de care mai "apucati" dupa averi, a inceput sa recapete importanta.
In cazul in care posibilii mostenitori isi CONTESTA unii altora calitatea, cel ce nu poate face dovada acceptarii in termen de 6 luni ramane ...
strain de mostenire (la fel cum sunt si eu fata de mostenirea despre care vorbim).
Mai e ceva! Succesiunea se poate
dezbate oricand DAR, daca au trecut mai mult de 2 ani de la data decesului si nu s-a finalizat dezbaterea (prin eliberararea certificatului de mostenitor sau prin hotararea judecatoreasca) atunci datorati si statului un IMPOZIT de 1% calculat la valoarea masei succesorale (art 77 indice 1 Cod Fiscal).
Asta nu inseamna ca nu mai poate fi dezbatuta dupa 2 ani. Poate fi dezbatuta si dupa 20, dar pe bani ceva mai multi.
Asta ar fi a nu stiu cata oara si a nu stiu cata varianata in care incerc sa povestesc pe acest forum (de vreo 4 ani incoace) ce e cu temenul de 6 luni, cu cel de 2 ani si cu ...oricand.
Oare se intelege ceva?