avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen limita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen limita

Buna ziua
Care este termenul limita in dezbaterea unei succesiuni?
In cazul cand nu se deschide succesiune, cine beneficeaza de aceste drepturi, petru cazul cand sunt multi motenitori?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:46, 25 Mai 2011
termenul pt declaratie de acceptare a mostenirii este de sase luni de la data decesului.cand sunt mai multi mostenitori ar trebui facuta cat mai repede succesiunea deoarece unul poate dezbate succesiunea fara stirea celorlaltii si ceilalti pot fi decazuti din dreptul de a mosteni.
cum se poate dezbate succesiunea fara stirea celorlalti?si cum pot fi ei decazuti din drepturi?si ce i se poate intimpla succesorului?daca se dezbate la notar,notarul nu te intreaba de nimica?
sunt chiar interesata...
Daca cel ce solicita dezbaterea succesiunii declara ca sunt doar x si y mostenitori, notarul nu are de unde sti ca mai exista si Z.Cei ce nu au acceptat mostenirea tacit sau expres in cele 6 luni de la deces, pot fi "decazuti din drepturi" numai de catre instanta.La notar se dezbate succesiunea cand partile se inteleg ,in caz contrar , se emite o incheiere iar partile sunt indrumate la instanta.
MTIC a scris:

Care este termenul limita in dezbaterea unei succesiuni?
In cazul cand nu se deschide succesiune, cine beneficeaza de aceste drepturi, petru cazul cand sunt multi motenitori?


MOARTEA deschide succesiuni ("Succesiunile se deschid prin moarte" zice art 651 c. civ.). Daca avem un MORT, avem si succesiunea lui deschisa.

Mostenitorii dezbat succesiunile (la notar sau in instanta). Si le pot dezbate ORICAND (fara limita de timp).
DAR, ca sa aiba ce sa dezbata (oricand) trebuie sa fac dovada calitatii de mostenitor. Trebuie sa faca dovada ca au acceptat mostenirea (expres sau tacit) in termen de 6 luni de la data deschiderii ei = data mortii celui despre a carui mostenire e vorba.

Daca aveti o declaratie expresa de acceptare, atunci puteti dezbate mostenirea aceea ...de-acu' si (teoretic) in veci vecilor.
Daca nu aveti o declaratie de acceptare, dar puteti dovedi cu marturia vreunui Ion si Vasile (prieteni, vecini, etc) ca ati acceptat tacit succesiunea (de exemplu prin preluarea unor bunuri mobile, etc. etc.), atunci e bine sa o dezbateti inainte de a fi ingropati si astia (ca sa mai poata grai ca martori).

Cate vreme exista INTELEGERE intre posibilii mostenitori, termenul acesta de 6 luni are mai putina importanta. (de aceea nici nu s-a lipit de constiinta publica). De cand fratii nu prea se mai au ca fratii, pentru ca sunt care mai de care mai "apucati" dupa averi, a inceput sa recapete importanta.
In cazul in care posibilii mostenitori isi CONTESTA unii altora calitatea, cel ce nu poate face dovada acceptarii in termen de 6 luni ramane ...strain de mostenire (la fel cum sunt si eu fata de mostenirea despre care vorbim).

Mai e ceva! Succesiunea se poate dezbate oricand DAR, daca au trecut mai mult de 2 ani de la data decesului si nu s-a finalizat dezbaterea (prin eliberararea certificatului de mostenitor sau prin hotararea judecatoreasca) atunci datorati si statului un IMPOZIT de 1% calculat la valoarea masei succesorale (art 77 indice 1 Cod Fiscal).

Asta nu inseamna ca nu mai poate fi dezbatuta dupa 2 ani. Poate fi dezbatuta si dupa 20, dar pe bani ceva mai multi.

Asta ar fi a nu stiu cata oara si a nu stiu cata varianata in care incerc sa povestesc pe acest forum (de vreo 4 ani incoace) ce e cu temenul de 6 luni, cu cel de 2 ani si cu ...oricand.

Oare se intelege ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea MAGDA2010 MAGDA2010 As dori si eu o informatie:daca,dupa 9 luni ,de la decesul tatalui meu,nu am facut nici o declaratie de acceptare a mostenirii pot fi decazuta din dreptul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Lamuriti-ma va rog.Daca nu deschid succesiunea in termen de 6 luni nu mai am dreptul la nimic(eu sunt una din fiicele decedatului)Asta cred ca inseamna ... (vezi toată discuția)
Alt caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b]. Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)