avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actele de procedura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actele de procedura

ce sunt" actele de procedura"?
cererea cu motive pentru apel sau cererea de recurs cu motive sunt acte de
procedura ? sau sentinta data de tribunal?sau toate ?multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:41, 12 Iunie 2011
In general, prin act de procedura se intelege un inscris, semnificand o varietate de act juridic, adica o manifestare de vointa facuta in scopul de a produce efecte juridice.
In procesul civil notiunea de act de procedura are o semnificatie mai larga, insemnand atat un act propriu-zis, cat si o operatiune procedurala facuta de instanta sau de alti participanti in judecata.

Deci cererea pentru apel,facuta de parat ,este sau nu este act de procedura ?
Da, cererea de apel este act de procedura pentru ca este o manifestare de vointa care daca este facuta in forma prevazuta de lege (procedura pune mare accent pe forma) va declansa controlul judiciar efectuat de catre instanta imediat superioara celei care a dat hotararea, care va fi investita cu o noua judecata in fond a cauzei, printr-o cerere numita apel.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Am un proces in care ,gresit,am chemat ca parat Primaria.Primaria nu a facut intimpinare.Instanta a cerut primariei dosarul care a stat la baza Dispozitiei emise de primar si contestate in proces .La proces a venit consilierul municipiului.In sentinta data este scris ca s-au prezentat reclamantul si intimatul municipiu.Dar la sf. DECIDE ca parata primaria sa modifice Dispozitia.
Cererea de apel a facut-o numai municipiu,nu si primaria .A avut loc apelul,iar au pierdut .In prezent Primaria + municipiu au facut recurs primul motiv de recurs fiind exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta aprimariei,legea 215.
Pot cere casarea pe motiv ca apelul nu a fost facut de parata ci de municipiu,care nu era parte in proces,iar la fond sa cer shimbarea paratului sau nu pot ?multumesc
Am mai scris de mai multe ori ca ar fi un formalism excesiv, fara justificare logica si cu totul strain dreptului ca sa se respinga o actiune numai pentru amanuntul ca a fost promovata impotriva primariei in locul municipiului.
Desigur ca primaria nu are capacitatea de a sta in justitie insa atata timp cat chiar legiuitorul (de la el a pornit!) a folosit ambiguu in continutul mai multor acte normative ba termenul "primarie", ba termenul "unitate administrativ teritoriala" pentru a desemna de fapt numai unitatea administrativ teritoriala, trebuie sa acceptam ca cele doua sunt una (de fapt, e ca si cand ati chema in judecata consiliul de administartie al SC X SRL in locul societatii) cu consecinta ca nici juristul municipiului nu avea dreptate sustinand exceptia si nici d-voastra nu puteti cere sa se constate nul apelul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trasmiterea calitatii bufa bufa Transmiterea calitatii procesuale conventionale este facuta atunci cind: esti chemat in mod gresit ca parat,nu ai capacitate procesuala de folosinta ,dar ... (vezi toată discuția)
C.pr.c. art 64-66 aser aser \"Aratarea titularului dreptului \" se refera si la persoane juridice ?Daca paratul nu are capacitate procesuala de folosinta si indica cine are aceasta ... (vezi toată discuția)
In nume propriu lotuss lotuss Cind in proces se cere anularea unui act autoritatea emitenta sta in instanta in nume propriu.Aceasta autoritate devine automat parte in proces ?isi insuseste ... (vezi toată discuția)