Sunt angajat la o firma bucuresteana. Am semnat contractul de munca pe data de 18 martie 2011. Angajatorul mi-a comunicat faptul ca am un salariu de 14 milioane, insa cand a venit ziua de salariu am primit numai o parte din el motivand ca desi eu am semnat cu dansul pe 18 martie mi-a inregistrat cartea de munca cu data de 01 aprilie 2011 data la care am inceput si activitatea. Acum cateva zile mi-a dat sa semnez protectia muncii cele doua exemplare unu rosu si cel albastru. Data inregistrarii acestei instruiri de protectia muncii este ATENTIE: 23.martie 2011. intrebarile mele sunt urmatoarele:
Intai se depune cartea de munca, dupa aceea ITM trimite formularele de protectia muncii?
Daca el a depus cartea de munca pe 1 aprilie iar protectia muncii este cu data de 23 martie,practic el mi-a injumatatit salariul de inceput pe acest motiv?
Este corect? Sau ma pot adresa unui inspector ITM sa rezolve acest caz?
Nu mai exista ( fizic ) carnete de munca incepand cu 01.01.2011.
Cei care au docum. respectiv, i-l pastreaza acasa pt. cand va fi nevoie.
Din moment ce a-ti inceput activit. in data de 01 Aprilie, nu vi se pare normal sa fiti platit incepand cu acea data?
Data de incheiere a CIM ( data la care a-tisemnat ), nu este aceeasi cu data de incepere a activit, iar in ceea ce priveste Prot. M-cii, este normal sa fiti instruit INAINTE de a incepe activitatea, altfel poate fi cam tarziu ....
Ca sa tragem o concluzie : eu cred ca s-a procedat corect, avand in vedere ca vi s-a platit activitatea prestata ! ( a-ti precizat ca bin 01 Aprilie a-ti inceput sa lucrati ! ).
Cele doua fise pe care vi le-a dat sa le semnati sunt:
fisa albastra - fisa de instructaj in domeniul securitatetii muncii;
fisa rosie - fisa de instructaj in doemniul situatiilor de urgenta;
Angajatorul trebuia sa va instruiasca in data angajarii 8 ore in domeniul securitatii muncii. Apoi 8 ore in urmatoarea zi lucratoare - ca instructaj la locul de munca in domeniul securitatii muncii si abia in a treia zi sa va admita la lucru.
Datele de instruire din fisa de securitatea muncii si cea de situatii de urgenta, nu pot fi anterioare datei angajarii.
Nu ITM-ul trimite fisele de instruire, ci fiecare angajator le cumpara.
Faptul ca data instruirii (instructajul introductiv general pe securitatea muncii) este din 23.03.2011, nu are legatura cu plata salariului pe jumatate.