avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenire

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: care sunt pasii care trebuie urmati, pentru mostenirea unui apartament in urma decesului proprietarului?
Situatia este urmatoarea: titulara a decedat, are 2 copii majori, iar unul dintre ei este mentionat in contractul de vanzare-cumparare al casei ca girant (el fiind de altfel si cel care a locuit impreuna cu titulara in apartament).
Deasemenea va rog mult sa ma ajutati si cu costurile estimative ale acestui proces.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:48, 23 Mai 2011
Buna ziua.
Calitatea de girant nu are nici o importanta in dezbaterea succesiunii.
Daca sunt 2 copii, masa succesorala se imparte, legal, in 2 parti egale. Daca va intelegeti amiabil, apelati la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului, daca nu va intelegeti amiabil, apelati la instanta.
Aveti nevoie de certificatul de deces, certificatele de nastere ale mostenitorilor, actele casei. Daca mergeti in instanta, trebuie sa parcurgeti totusi o procedura prealabila la notar ( conform legii 202/2010 - mica reforma). In acest caz angajati-va un avocat.
Costurile depind de valoarea masei succesorale.
de ce proces? unul din cei doi mostenitori nu vrea sa vina la notariat pt dezbaterea succesiunii? daca ambii sunt de acord vor merge la notariat si vor dezbate succesiunea. pt costurile succesiunii ar fi bine sa intrebe notarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata eec eec Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti si mie cum se procedeaza daca tatal meu a murit si a ramas mama mea si sora mea urmand sa impartim un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)
Succesiune tictac2 tictac2 Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie. Tatal meu a decedat acum 40 de ani. Mama nu a efectuat succesiunea pentru casa si terenul pe care este construita ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament Ghenea Viorel Ghenea Viorel Doresc sa aflu daca se poate face la judecatorie o succesiune pentru un apartament care a apartinut mamei mele care este decedata de doi ani si ai carei ... (vezi toată discuția)