avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare

Buna ziua, va rog un sfat.

In ianuarie 2002 am dat o procura unchiului meu din Romania pentru ca sa ma reprezinte acolo in demersurile administrative. In iunie 2002, el imi scrie ca a fost la primarie sa puna cererea mea si ca a gasit acolo o cerere de a surorii mele. La primarie au inregistrat cererea mea cu acelasi numar ca notificarea surorii mele. De la data inregistrarii mentionez ca numai sora mea a avut raspunsuri de la primarie. Cind am vorbit cu unchiul meu aseara el nu si mai aminteste de cererea mea cu toate ca am o scrisoare de la el in care mi spune clar ca a depus la primarie o cerere din partea mea. Ceea ce este curios este faptul ca cerrea mea are aceiasi data cu cea a surorii mele deci aceste doua documentr au fost depuse in aceiasi zi. Un alt semn de intrebare este faptul ca primaria a inregistrat cele douaz cereri cu aceiasi numar. Ce credeti de acasta situatie, astept sfaturile Dvs. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 13:57, 14 Iulie 2008
Ce demersuri ati acut la primarie si ce raspunsuri ati primit?
mai ales la inegistrarea cererii! cum se poate inregistra 2 cereri cu acelasi nr?
ce aspuns ati primit aici? cum se dieretiaza dosarele?
imi miroase ca unchiul va cam trage pe sfoara, fiind inteles cu sora dvs. daca nu ati vazut dvs. ca cererea a primit nr. de inregistrare, eu cred ca nici nu a depus-o. este imposibil sa fi primit acelasi numar cu cererea surorii dvs.
ceva nu e in regula si banuiesc ca nu puteti obtine informatii pertinente nici de la sora, nici de la unchi. Atunci va ramin doua posibilitati:
1. fie veniti in tara si mergeti la primarie cu copia dupa procura ( daca nu o aveti, cereti un duplicat de la notarul care v-a intocmit-o), scrisoarea unchiului si verificati personal dosarul;
2. Angajati un avocat care sa desluseasca problema mai intai la primarie si, ulterior, dupa ce va discuta cu dvs. va trebui sa promoveze niste actiuni impotriva rudelor din tara.

Aceste actiuni sunt necesare, in cazul in care doriti sa aveti si dvs. partea ce vi se cuvine , intrucat, in cazul in care unchiul dvs. nu a depus nici o cerere in revendicare, sora dvs. a profitat si de cota ce vi se cuvenea.
Va dau un extras din legea 10/2001 unde se reglementeaza situatii de acest tip.

Art. 4

(1) În cazul în care restituirea este cerută de mai multe persoane îndreptăţite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constată sau se stabileşte în cote-părţi ideale, potrivit dreptului comun.

(2) De prevederile prezentei legi beneficiază şi moştenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice îndreptăţite.

(3) Succesibilii care, după data de 6 martie 1945, nu au acceptat moştenirea sunt repuşi de drept în termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a căror restituire se solicită în temeiul prezentei legi.

(4) De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevăzută la cap. III profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite care au depus în termen cererea de restituire.
Buna ziua, la Primarie unchiull meu a facut o cerere, eu nu am primit nici un raspuns parcontra sora mea a primit mai multe raspunsuri printre altele o dispozitie a Primariei dupa 10 luni de la data inregistrarii notificarii, pe care ea nu a primit-o in USA este unchiul meu care a copiat-o de la PRIMARIE si mi a trimis-o. In plus am descoperit ca unchiul meu era si procuratorul surorii mele, lucru pe care Primaria il stia foarte bine, dar in loc sa-i dea lui scrisoarea cu citatia, au preferat sa o trimita cu scrisoare simpla in USA.
Buna ziua, la Primarie unchiull meu a facut o cerere, eu nu am primit nici un raspuns parcontra sora mea a primit mai multe raspunsuri printre altele o dispozitie a Primariei dupa 10 luni de la data inregistrarii notificarii, pe care ea nu a primit-o in USA este unchiul meu care a copiat-o de la PRIMARIE si mi a trimis-o. In plus am descoperit ca unchiul meu era si procuratorul surorii mele, lucru pe care Primaria il stia foarte bine, dar in loc sa-i dea lui scrisoarea cu citatia, au preferat sa o trimita cu scrisoare simpla in USA.

Alte discuții în legătură

Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Intrebare pe legea 10/2000 spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua si toate cele bune pentru toti utilizatorii acestui site. Citez mai jos art 4 aliniatele 1-4 din legea 10/2000 actualizata. ,,Art. 4. - (1) In ... (vezi toată discuția)
Legea10/2001 andra23 andra23 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea speta pe legea 10/2001: In anul 2007(sep.) am primit o dispozitie a Primarului.care a ... (vezi toată discuția)