m o condamnare de 5 luni cu suspendare pentru ca am condus sub inflenta alcoolului. au trecut vreo 2 ani si 2 luni de la condamnare. atunci mi-au anulat si permisul. ma intereseaza si pe mine daca imi puteti zice cum sa obtin reabilitarea si daca mai am sau nu dreptul sa dau examen pentru permis???????????
Termenul de incercare este compus din pedeapsa aplicata la care se adauga 2 ani .
In speta prezentata de dumneavoastra , reabilitarea de drept se va constata de catre IPJ dupa scurgerea a doi ani si cinci luni , de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Reabilitarea de drept inlatura interdictiile ce decurg din condamnare , poate avea loc daca nu ati savarsit o alta infractiuni de-a lungul termenului de incercare sus amintit.
In caz ca s-a intamplat sa exista un nou conflict cu legea penala in acest interval de timp, re
abilitarea va fi constata si pronuntata numai de catre instanta de judecata ( judecatoria ce a pronuntat condamnarea ).
In acest ultim caz , trebuie facuta dovada bunei conduite , cat si dovada platii cheltuielilor judiicare ( in caz de imposibilitate de plata, justificata , instanta de judecata poate trece peste acest aspect ).
Dreptul de a conduce pe drumurile publice putea fi redobandit in termen de
1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti .