avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reabilitare, examen pentru un nou permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reabilitare, examen pentru un nou permis de conducere

:((am o condamnare de 5 luni cu suspendare pentru ca am condus sub inflenta alcoolului. au trecut vreo 2 ani si 2 luni de la condamnare. atunci mi-au anulat si permisul. ma intereseaza si pe mine daca imi puteti zice cum sa obtin reabilitarea si daca mai am sau nu dreptul sa dau examen pentru permis???????????

multumesc, liviu
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 16:28, 24 Mai 2011
In ceea ce priveste reabilitarea, daca in termenul de incercare compus din cuantumul pedepsei aplicate plus un interval de 2 ani prev. de art.82 c.pen.( 5 luni plus 2 ani=2 ani si 5 luni) de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, condamnatul nu savarseste o alta infractiune si nici nu se pronunta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art.83 si 84 c.pen., dupa expirarea acestui termen, va interveni reabilitarea de drept.
Pentru a verifica ulterior daca pedeapsa mai figureaza in cazier, va fi necesar sa solicitati eliberarea unui cazier, iar daca pedeapsa inca va mai figura, va fi necesar sa va adresati instantei de judecata cu o actiune prin care sa solicitati constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
In ceea ce priveste permisul de conducere, aveti dreptul sa va prezentati la examen in vederea unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive de condamnare.
m o condamnare de 5 luni cu suspendare pentru ca am condus sub inflenta alcoolului. au trecut vreo 2 ani si 2 luni de la condamnare. atunci mi-au anulat si permisul. ma intereseaza si pe mine daca imi puteti zice cum sa obtin reabilitarea si daca mai am sau nu dreptul sa dau examen pentru permis???????????



Termenul de incercare este compus din pedeapsa aplicata la care se adauga 2 ani .
In speta prezentata de dumneavoastra , reabilitarea de drept se va constata de catre IPJ dupa scurgerea a doi ani si cinci luni , de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea de drept inlatura interdictiile ce decurg din condamnare , poate avea loc daca nu ati savarsit o alta infractiuni de-a lungul termenului de incercare sus amintit.

In caz ca s-a intamplat sa exista un nou conflict cu legea penala in acest interval de timp, reabilitarea va fi constata si pronuntata numai de catre instanta de judecata ( judecatoria ce a pronuntat condamnarea ).

In acest ultim caz , trebuie facuta dovada bunei conduite , cat si dovada platii cheltuielilor judiicare ( in caz de imposibilitate de plata, justificata , instanta de judecata poate trece peste acest aspect ).


Dreptul de a conduce pe drumurile publice putea fi redobandit in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti .

Puteti depune actele pt obtinerea unui nou permis de conducere deoarece a treut un an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Reabilitarea ar trebui sa survina de drept dupa scurgerea a doi ani si cinci luni de la condamnare de la condamnare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca primesc o pedeapsa cu suspendare pentru o infractiune raman cu cazier? eu45ani eu45ani daca primesc o pedeapsa cu suspendare ptr. o infractiune ptr. conducere sub influenta alcoolului raman cu cazier ptr. totdeauna sau se prescrie dupa un anumit ... (vezi toată discuția)
ce mentiune apare in cazier dupa condamnare? daia ileana daia ileana Am un prieten care are o condamnare cu suspendare pentru conducere sub influenta alcoolului pe drumurile publice de patru luni , si doi ani perioada de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare xuser xuser Cand expira cazierul unei persoane condamnate la 2 ani cu suspendare? 1. La expirarea termenului de incercare? Care este in jur de 2-5 ani + durata ... (vezi toată discuția)