avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie

Termenul de preaviz inscris intr-un contract individual de munca anterior modificarii Codului Muncii este aplicabil in noile conditii sau se modifica automat odata cu modificarile aduse legislatiei muncii? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters61634 , utilizator 23:38, 31 Mai 2011
Ramane termenul vechi de 15 zile calendaristice pentru CIM incheiate inainte de aparitia legii 40/2011. In caz contrar s-ar incalca principiul neretroactivitatii legilor inscris in Constitutie. Sub nicio forma nu se poate accepta act aditional pe preaviz demisie 20 zile lucratoare decat pentru noile CIM.
Multumesc!
annabela a scris:

Ramane termenul vechi de 15 zile calendaristice pentru CIM incheiate inainte de aparitia legii 40/2011. In caz contrar s-ar incalca principiul neretroactivitatii legilor inscris in Constitutie. Sub nicio forma nu se poate accepta act aditional pe preaviz demisie 20 zile lucratoare decat pentru noile CIM.


Care este textul de lege care prevede ca obligatoriu in c.i.m. se trece durata maxima de preaviz prevazuta de Codul Muncii in cazul demisiei ?
Din punctul meu de vedere, CIM fiind o conventie ca oricare alta partile pot agrea orice termen, inclusiv lichidare la zi, dar fara a trece de pragul maxim impus de legislatia muncii. Observ ca angajatorul tinde sa stipuleze in CIM durata maxima, ceea ce conform modificarilor din 30 aprilie 2011, a devenit 20 de zile lucratoare....probabil in ideea de a crea identitate cu preavizul de concediere. Intrebarea initiala, daca bine am inteles, era daca angajatorul are dreptul sa intocmeasca acte aditionale de modificare a duratei preavizului la demisie pentru CIM incheiate inainte de 30 aprilie 2011. Raspunsul meu e fara echivoc : NU....Oricum aditionalele nu sunt acte unilaterale, nu pot fi impuse salariatului, dar daca acest consimte, din naivitate, necunostinta, poate semna fara nicio problema si pentru 20 de zile lucratoare :)
Eu m-am referit la acest lucru pe care l-ati postat : „Sub nicio forma nu se poate accepta act aditional pe preaviz demisie 20 zile lucratoare decat pentru noile CIM”.

Nu exista obligativitatea trecerii in c.i.m. incheiate dupa 01.05.2011 a duratei maxime de preaviz in cazul demisiei ... partile pot negocia intre o zi si 20 de zile lucratoare termenul de preaviz...

Alte discuții în legătură

Modificare cim cu criteriile de evaluare pt. angajatii vechi oana13n oana13n Buna ziua am o intrebare in legatura cu perioada in care se pot modifica CIM-urile pt angajatii mai vechi. Am inteles ca a fost un termen in care s-au putut ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de demisie anca2sm anca2sm Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema. O persoana are un CIM incheiat in .. 2009 sa zicem in care preavizul in ca de demisie este de 15 ... (vezi toată discuția)