avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua.
Mama mea s-a recasotorit, din aceasta casatorie s-a nascut fratele meu. As dori sa stiu daca dupa moartea tatalui meu vitreg din punct de vedere legal pot sa mostenesc din bunurile sale proprii (aduse in casatorie) sau numai fratele meu are acest drept? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters53762 , utilizator 19:54, 13 Iulie 2008
Dupa moartea tatalui vitreg mostenitori legali sunt mama dumneavoastra(sot supravietuitor) si fratele dvoastra. In cazul in care presupunem ca masa succesorala este constituita numai din bunurile proprii ale tatalui vitreg si nu exista bunuri comune, mama dumneavoastra primeste 1/4 din masa succesorala, iar fratele 3/4.
Dumnevoastra veti mosteni numai pe mama si nu pe tatal vitreg.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
Ati fi putut beneficia de mostenire dupa sotul mamei dvs. in cazul in care acesta v-ar fi infiat, in aceasta situatie nemaifacandu-se nici o distinctie, amindoi ati fi avut aceleasi drepturi.
S-a intamplat asa ceva?
Va multumesc ptr. raspunsuri. Nu nu m-a infiat. Nu mostenesc nici in cazul in care face testament?
Puteti fi mostenitor testamentar dar legatul universal nu poate depasi rezerva mamei(1/8) si a fratelui(7/16). Nu va poate lasa totul ci numai cotitatea disponibila, adica 7/16.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)