Buna ziua.
Mama mea s-a recasotorit, din aceasta casatorie s-a nascut fratele meu. As dori sa stiu daca dupa moartea tatalui meu vitreg din punct de vedere legal pot sa mostenesc din bunurile sale proprii (aduse in casatorie) sau numai fratele meu are acest drept? Va multumesc
Dupa moartea tatalui vitreg mostenitori legali sunt mama dumneavoastra(sot supravietuitor) si fratele dvoastra. In cazul in care presupunem ca masa succesorala este constituita numai din bunurile proprii ale tatalui vitreg si nu exista bunuri comune, mama dumneavoastra primeste 1/4 din masa succesorala, iar fratele 3/4.
Dumnevoastra veti mosteni numai pe mama si nu pe tatal vitreg.
Ati fi putut beneficia de mostenire dupa sotul mamei dvs. in cazul in care acesta v-ar fi infiat, in aceasta situatie nemaifacandu-se nici o distinctie, amindoi ati fi avut aceleasi drepturi.
S-a intamplat asa ceva?
Puteti fi mostenitor testamentar dar legatul universal nu poate depasi rezerva mamei(1/8) si a fratelui(7/16). Nu va poate lasa totul ci numai cotitatea disponibila, adica 7/16.
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)