As dori sa ma lamureasca cineva cu privire la urmatorul aspect.
Sunt traducator autorizat iar pana la 31.12 2010 am fost inregistrat la fisc ca persoana fizica. In luna martie am deschis o SRL, continuand sa fac traduceri (autorizate) ca angajat al societatii, inregistrand incasarile realizate in contabilitatea firmei.
Recent, am avut clienti carora fiscul le-a respins dosarele pentru calculul taxei de poluare cu traducerile facute de mine, pe motivul ca nu as mai fi autorizat.
Am fost la ANAF sa cer lamuriri, explicandu-le ca sunt platitor de taxe si impozite, numai sub alta forma juridica. Am fost informat ca ei imi vor admite traducerile (legalizate desigur de notar) doar daca sunt constituit ca PFA, sau daca traducerile sunt prevazute cu stampila societatii in loc de stampila mea. In plus, cei de la ANAF mi-au spus ca profesia de traducator autorizat poate fi desfasurata d.p.d.v. fiscal doar ca PFA.
Exista vreo limitare legala in acest sens? Din cate stiu si profesia de avocat e profesie liberala si sunt avocati care-si desfasoara activitatea ca angajati la firme de avocatura.
In ce lege pot gasi precizari cu privire la acest aspect?
Da. E logic de vreme ce dumneavoastra sunteti acum salariat cu carte de munca la firma care are ca obiect de activitate prestarea de servicii de traducere, chiar daca sunteti si asociat, sa folositi stampila firmei. Atestatul va fost necesar pentru a va putea angaja pe acest post.