avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract drepturi de autor - informatii neclare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract drepturi de autor - informatii neclare

Buna ziua,
Intampin ceva probleme cu gestionarea unor relatii prin intermediul unor contracte de drepturi de autor.
Este vorba de contracte de autor intre societate si oameni platiti per text.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Din punct de vedere legal pot introduce in contract renumeratia ca fiind per text (in loc de per luna)?
2. Suma trecuta ca si renumeratie, trebuie sa fie suma bruta, mai ales ca in contract este mentionat si faptul ca 10% din suma din contract se va plati catre stat drept impozit.
3. Aceste contracte trebuiesc inregistrate undeva de catre societate?
4. Avand in vedere ca numarul de texte pe fiecare luna va fi diferit, deci si sumele platite per om vor fi diferite in fiecare luna; in acest sens prin ce document pot justifica sumele platite in fiecare luna catre fiecare om?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 20:13, 24 Iulie 2008
Va rog ajutati-ma cel putin cu locul in care as putea sa caut raspunsurile la acele intrebari.

Multumesc
Am avut si eu un contr pe drept de autor si am procedat astfel:
1. puteti trece remuneratia ca fiind per text
2. se trece suma bruta. Trebuie sa si specificati ca e bruta
3. se inregistreaza doar de cealata parte semnatara ( nu de societata) daca doresta, la sfarsitul anului fiscal la Financiar sau mai bine ii dati dvs o Adeverinta de venit
4. eu stiu ca pentru fiecare lucrare in parte se face alt contract

Daca area altcineva alte pareri le astept cu interes :D
coca_lb a scris:

Am avut si eu un contr pe drept de autor si am procedat astfel:
1. puteti trece remuneratia ca fiind per text
2. se trece suma bruta. Trebuie sa si specificati ca e bruta
3. se inregistreaza doar de cealata parte semnatara ( nu de societata) daca doresta, la sfarsitul anului fiscal la Financiar sau mai bine ii dati dvs o Adeverinta de venit
4. eu stiu ca pentru fiecare lucrare in parte se face alt contract

Daca area altcineva alte pareri le astept cu interes :D

Multumesc mult pentru raspunsuri!

Acum, alta intrebare, legata de raspunsul de la punctul 4. Noi ii platim sa scrie texte, iar in contract este specificat plata per text, deci ma gandesc, plata pentru fiecare lucrare/text pe care o face. Deci trebuie sa mai fac pentru fiecare text livrat de o persoana, cate un contract?

termenele, modalitatea şi sumele de plată să fie precis stabilite ...
vedeti legea 8 / 1996 si prevederile codului fiscal
1 da, se poate si per text.
2 da suma trebuie sa fie bruta.
3 Nu
4 stat de plata
NU trebuie sa mai faci pentru fiecare text livrat de o persoana, cate un contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl are administrator cu contract de mandat mariustz mariustz Buna seara, Un SRL are administrator cu contract de mandat pe o suma de cateva sute de lei. Din 2024 se doreste trecerea la micro, deci trebuie sa fie suma ... (vezi toată discuția)
Urgent!!!unde trebuie sa trec impozitul de 10% pentru contractele de drepturi de autor??? loredanaradu loredanaradu In ce declaratie trebuie sa trec impozitul de 10% pentru plata efectuata persoanelor cu care am incheiat contracte de drepturi de autor? Am facut un stat de ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat director general cosmin8917 cosmin8917 Buna seara, Intr-un contract de mandat pt Directorul general pot trece renumeratia neta sau trebuie obligatoriu cea bruta? Va multumesc (vezi toată discuția)