Va prezint mai jos o situatie delicata, va rog sa va dati cu parerea. Angajatul detinea un contract de munca pe o perioada nedeterminata, insa proiectul a fost abandonat de catre clientul final. Angajatul si angajatorul s-au inteles in desfacerea contractului de munca, in prima faza angajatul fiind de acord si semnand cererea de demisie. Dupa desfacerea contractului de munca, angajatul a solicitat imediat sa i se desfaca contractul conform unei alte "litere".
Cu ajutorul unor relatii, s-a reusit aceasta modificare, insa toate actele trebuiau redactate si semnate din nou. Dat fiind faptul ca trebuiau facute pe loc, de aceasta data cererea de demisie a fost semnata de angajator in locul angajatului.
In cazul in care angajatul "se supara" pe fostul angajat, ce poate sa ii faca? Il poate da in judecata pentru falsificarea semnaturii? Ce consecinte pot fi?
In acest caz, se poate solicita nulitatea deciziei de incetare a c.i.m. ... situatie in care se paote angaja si raspunderea penala a angajatorului pentru savarsirea unui concurs de infractiuni : fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
In astfel de situatii se urmareste solutionarea pe cale amiabila sau judecatoreasca? Angajatul nu a mai lucrat la firma timp de 7 luni, iar acum, intamplator s-a intalnit cu aceasta semnatura si s-a gandit ca ar putea profita. Multumesc.
Falsificare semnatura
Medu
Angajatorul a falsificat semnaturile angajatilor sai atunci cand i-a trecut de la 8 ore la 4 ore de munca pe zi.
Doresc sa stiu daca aceasta fapta intruneste ... (vezi toată discuția)