avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Agent vanzari- nedepunerea incasarilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Agent vanzari- nedepunerea incasarilor

Buna ziua!Am inceput sa lucrez de cateva luni la o societate comerciala ca si agent vanzari.Sediul firmei fiind intr-o alta localitate fata de cea in care am activat eu, asa ca atunci cand era vorba de salar ma suna si imi spunea sa scot din incasari.Mi s-a parut ca nu-i in regula dar n-am avut ce face,presat de cheltuieli personale.In luna asta in data de salar a zis ca nu mai poate sa-mi dea mai multi bani( am primit avans la inceputul lunii).Am spus ca eu nu pot sa lucrez pentru o suma asa de mica, cat mi-a dat avans, si am zis ca plec.Mi-am retinut contravaloarea salarului din incasari.(1000 lei) Ei au venit, am predat masina si telefonul, dar au refuzat sa-mi semneze demisia.M-au amenintat ca merg la politie pentru ca am furat banii.Spuneti-mi daca poate sa-mi faca dosar penal, sau de fapt ce pot ei sa-mi faca?Mentionez ca nu am primit nici contract de la ei, si in nici o luna nu am semnat nici un stat de plata.(nici pentru chitantier nu am semnat niciodata.).Din pacate banii aia nu mai am, asa ca acuma nici n-as putea sa-i dau.Nu stiu ce sa fac, sau ei ce pot sa-mi faca legal.Va rog sa ma ajutati!

Cel mai recent răspuns: Niunin Tiberiu , Consilier juridic 22:05, 24 Mai 2011
atat societatea pt care ati activat ca agent cat si dvs personal sunteti in rizico-pericolul sa fi atins fapte cu conotatie penala.conform noului cod a l muncii,fapta sociwetatioi d a nu fi incheiat CM cu dvs se poate lasa cu amenda usturatoare sau in caz special(mai multe persoane sa se fi aflat in situatria dvs) inclusiv cu urmari penale.de asem,enea,si dvs,prin nepredarea sumelor de bani incasate,poate imbraca mai multe forme penale(abuz de incredere,inselaciune,etc).ar fi indicat s predati sumele de bani incasate si sa va indreptati impotriva lor pe codul muncii(in contencios).aveti in acdest mod mai multe variante prolifice dvs si care s va poata indestula inclusiv pecuniar anumite pretentii.
Îţi dai seama ca faptele tale iţi pot atrage răspunderea penală şi civilă!Lipsa in gestiune, delapidarea, abuzul de incredere, inselaciunea îţi pot fi puse în "cârcă". Tu aveai la îndemână căile legale ca să acţionezi, şi cel mai bine era să nu pici în cârdăşie cu firmele unor escroci. Noi suntem vinovaţi că întreţinem spiritul escrocilor, noi ne ducem la ei la interviuri şi le zicem cât de buni suntem, încât ei pe urmă ne prind de "nas" şi ne constrâng să comitem delicte.
Ce ai păţit tu, au păţit mulţi colegi de servici de ai mei, cărora le zicea patroana prin telefon să-şi reţină salariile din încasări, apoi le făcea plângere penală.
Nu e de încurajat atitudinea ta că ţi-ai reţinut banii, dar ai la îndemână să dai firma în judecată pentru conflict de drepturi/muncă şi să îţi obţii salariile şi celelalte drepturi în instanţă.
Demisia o poţi pune prin poştă cu confirmare de primire, motivată fără preaviz prin nerespectarea de către angajator a contractului de muncă (neacordarea salariilor, neplata orelor suplimentare etc.).
Privitor unei eventuale plângeri penale împotriva ta, câţiva colegi plecaţi din firmă ţi-ar putea susţine declaraţia ta înaintea poliţiştilor precum că îţi spunea patronul (verbal, telefonic) să îţi reţii salariul din încasări, iar că salariul nu era cel din contractul de muncă, ci cel negociat - adică cel din contract plus diferenţa la "negru". Această diferenţă la "negru" e bine să nu o confirmi aşa, ci să spui că era din bonusurile promise de patron, pentru care tu semnai dar nu le primeai. Poliţiştii îşi vor da seama că ai fost reclamat de nişte escroci şi vor propune neurmărirea penală. Dar ţi-am zis, depinde de declaraţia ta şi a măcar 2 martori (colegi) care să-ţi confirme varianta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la fostul loc de munca(dosar penal... acuzat pe nedrept) ContSters207159 ContSters207159 Buna ziua, am lucrat fara carte de munca la o firma de distribuire alimente Marfa luata din fabrica de productie era luata de mine cu aviz de insotire a ... (vezi toată discuția)
Ajutor!pot fi acuzat de delapidare? gabilaur gabilaur Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea. In anul 2000 ... (vezi toată discuția)
Angajare fara carte kakadu kakadu buna ziua.am si eu o intrebare care ma poate ajuta va rog..am lucrat la o firma timp de 12 ore pe zi de luni pana sambata..(patronii deschideau si vindeau ... (vezi toată discuția)