avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formalitati legale pentru vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formalitati legale pentru vanzare teren

Buna ziua.
Va rog sa ma sfatuiti care sunt formalitatile legale care trebuie sa le intreprind in vederea vanzarii unui teren intravilan pe care sunt co-proprietar cu mai multe persoane.
Terenul este obtinut printr-un act de mostenire, detin o cota parte de aprox. 20%.
Terenul este momentan administrat/folosit de unul dintre mostenitori care nu accepta sa coopereze sub nici o forma considerandu-se proprietarul de drept al intregului teren desi actele de proprietate spun altceva.
As dori sa stiu care sunt demersurile care trebuiesc facute si in ce ordine: cadastru, intabulare, iesire din indiviziune, sunt termeni care nu-i prea stapanesc. Din diferite susrse am inteles ca va fi necesar sa solutionam in instanta acest diferent, ce presupune acest lucru si ce trebuie reclamat in instanta, in ce etapa.

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: lonita , utilizator 16:28, 25 Mai 2011
in primul rand, trebuie sa solicitati instantei iesirea din indiviziune.
Am inteles, va multumesc.
V-as mai intreba in ce masura se poate realiza o cedare de cota de din partea unuia dintre mostenitori in favoarea altuia pana sa se realizeze iesirea din indiviziune respectiv cadastrul. Poate fi aceasta actiune de cedare corelata cu actiunea juridica?
Pentru a fi mai explicit, bunicul meu doreste sa-mi cedeze mie si fratelui meu cota lui parte din ceea ce detine el. Cum trebuie procedat, care este calea optima?

Multumesc.
Depinde in primul rand de ce vreti dvs. sa faceti.
In situatia in care bunicul va doneaza/vinde cota dansului trebuie mai intai intocmit cadastrul si dupa aceea mergeti la notariat.
Daca doriti sa va partajati ( sa iesiti din indiviziune adica sa va separati proprietatile si sa le impartiti astfel incat fiecare sa fie proprietar exclusiv pe bucata lui de teren) trebuie intocmit cadastrul si o proprunere de dezmembrare a terenului in atatea loturi cati proprietari sunteti si dupa aceea mergeti la notariat si-l impartiti (daca va intelegeti cum sa-l impartiti adica ce suprafata ia fiecare si ce lot).
Bineinteles, daca bunicul va a inainte cota dansului, dvs. o sa aveti o parte mai mare, deci un lot cu mai mult teren.
Daca nu va intelegeti mergeti la instanta, nu va trebuie cadastru, dupa ce va judecati isi face fiecare cadastru pe lotul care i-a revenit.
Multumesc pentru raspuns, foarte explicit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune say say Ce acte presupune iesirea din indiviziune? Care este sediul materiei? Speta este urmatoarea: Bunicul si bunica au avut 2 fii si 2 fiice. Copiii au avut si ei ... (vezi toată discuția)
Indiviziune Adelina2017 Adelina2017 Buna ziua!Se poate face ieșirea din indiviziune a unui teren împărțit in doua loturi,după ce a fost făcut cadastrul Per total și apoi separat numai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua tuturor ! bunica mea impreuna cu fratele au mostenit ... acn acn Buna ziua tuturor ! Bunica mea impreuna cu fratele au mostenit de la parinti un teren extravilan de 1,5 ha. Dupa decesul bunicii am facut succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)