detin un srl si fiind plecat din tara de catva timp nu am platit impozitul forfetar (la vremea cand am plecat din tara nu exista acest impozit si nu am stiut de el)
Srl-ul nu a desfasurat niciodata activitate.
In cazul in care as vrea sa lichidez srl-ul , eu in calitate de administrator pot fi executat silit pe bunurile mele personale?
Cum se termina aceasta situatie?
Unde este mentionat faptul că daca firma nu si-a plătit unele datorii va raspunde administratorul cu bunurile lui?
Srl-ul nu a desfasurat niciodata activitate.
Legea insolvenţei nr. 85/2006 enumeră limitativ faptele pentru care aceste persoane pot fi obligate să suporte personal datoriile societăţii:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; acestea sunt cele mai frecvente situaţii când administratorii îsi acordă avansuri din firmă, când fac credite pe firmă pentru bunuri personale, când iau bani pentru serviciile firmei si uită să-i evidenţieze în contabilitate etc.
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juri-dică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori
Da, ia sa vedem. Prin exprimarea d-voastra: " In cazul in care as vrea sa lichidez srl-ul " personal nu m-am gandit ca doriti sa mergeti la Tribunal si sa porniti o procedura voluntara de deschidere a procedurii de insolventa. Inteleg ca asa este pentru ca altfel nu vad rostul evidentierii pasajelor din Legea insolventei.
Dar chiar si asa, ar trebui indeplinite niste conditii:
ART. 27
(1) Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
4) Introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage răspunderea patrimonială a debitorului persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite.
Din practica, la aprecierea judecatorului, s-au vazut cazuri cand acestia, chiar si SRL-uri fiind s-au indreptat asupra averii personale a administratorilor.
In al doilea caz, cel la care eu m-am referit, pentru ca mai pe toata lumea o auzi, nu mai vreau societate, nu mai lucrez nimic pe ea, vreau s-o "lichidez", ei se refera de fapt la procedura clasica din legea 31/1990 si anume dizolvare + radiere.
In aceasta situatie, prin dizolvare societatii, clar ca va veti trezi cu o mare opozitie la Tribunal din partea administratiei financiare si nu veti putea trece de aceasta etapa pana cand intr-un final nu se va solutiona aceasta opozitie. Cum? Vad ca d-voastra stiti foarte bine si ma bucur cand sunt pusa la punct si la colt. Va doresc succes si sa nu aveti parte de astfel de probleme.
Cazurile in care se poate solicita angajarea raspunderii administratorului unei societati in insolventa, sunt expres si limitativ prevazute de lege, iar angajarea raspunderii poate fi dispusa de judecatorul sindic in functie de situatia concreta ( trebuie sa se faca dovada indeplinirii conditiilor raspunderii civile delictuale).
Daca probatoriul administrat de lichidatorul judiciar nu este suficient si nu face dovada deplina a indeplinirii conditiilor prevazute de lege, o astfel de cerere se respinge.
Daca se admite cererea si sentinta devine irevocabila, da, se trece la executarea silita a bunurilor personale ale administratorilor societatii debitoare, iar fapta, in multe cazuri, se inscrie si in cazierul fiscal.