Chiar am nevoie de ajutor!!!:">
Sa va spun o speta "frumusica": X fratele lui Y care se afla in intretinerea acestuia de ani buni. Y avea o fata pe Z casatorita cu W, din casnicia lor au rezultat doua fete A si B. Ambele majore in momentul de fata. Z decedeaza, la ceva timp dupa aceasta moare si Y. Y tinand cont ca nu are capacitate de exercitiu a avut nevoie de un curator = X. Si intrebarea este : Poate X sa solicite despagubiri tinand cont de faptul caa acesta s-a ocupat de inmormantare, intretinere....?
Potrivit art. 155 din c.fam in privinta curatelei se aplica regulile de la mandat, astfel ca potrivit art. 1549 cod civil curatorul are dreptul de a fi despagubit cu c/val. cheltuielilor facute pentru aducerea la indeplkinire a sarcinilor sale. Cheltuielile de inmormintare fiind o sarcina a succesiuni se imputa asupra masei succesorale iar curatorul le poate solicita la fel ca si cheltuielile facute pentru intretinerea celui care este lipsit de capacitate de exercitiu
Eu n-am inteles care e relevanta ca erau frati, care e importanta ca cine si care fata a murit... Ca sa nu mai arat ca prima "fraza" a spetei nu are predicatul propozitiei principale si nu intelegi care e in intretinerea cui, "fratele lui Y" o fi explicatie in nominativ, nu stii unde-au cazut virgulele...
Nu are drept la nicio despagubire, despagubirea e cand o persoana sufera o paguba fara a fi vina sa. Curatorul a platit de buna voie alea, deci nu a suferit o paguba, corect? Doar nu s-a pagubit singur...
Asa ca nu poate fi vorba de despagubiri.
Dar da, poate recupera cheltuielile facute cu Y. Ceea ce e altceva. Se merge impotriva mostenitorilor pe imbogatirea fara justa cauza.
Impas
xeni
nici nu stiu cu ce sa incep
suntem in indiviziune succesorala in urma decesului mamei mele in anul 1993, cinci frati si tatal nostru.
in anul 2006, mai ... (vezi toată discuția)