avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ctr as jur + factura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ctr as jur + factura

avem un contrcat de asistenta juridica mult mai cuprinzator decat tipizatul roz

la conditii de plata se specifica:
"3.2. Plata onorariului se face pe baza de factura pro-forma sau factura la optiunea Cabinetului. In cazul in care, din orice cauza, nu se va proceda la emiterea sau comunicarea facturii proforma/facturii, Clientul se obliga sa achite intergral in numerar/ transfer bancar onorariul/iile la data scadentei, dupa expirarea datei scadentei Clientul fiind de drept in intarziere"

Considerati valabila clauza ?
Poate fi datorat onorariul fara a i se emite factura in prealabil clientului?
Sau poate fi obligat clientul la plata onorariului doar pe baza unei facturi proforma ?
Izvorul obligatiei este totusi contractul - nu factura corect ?

Ideea este sa nu se emita factura si clientul sa nu plateasca - astfel, cabinetul va fi obligat la plata TvA etc.

CUM APRECIATI clauza?

multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 19:38, 20 Iulie 2008
dumitru2000 a scris:
avem un contrcat de asistenta juridica mult mai cuprinzator decat tipizatul roz
Omul cunoaste deci standardul de contractiere...
Considerati valabila clauza ?
ASta e intrebarea lui...
Ideea este sa nu se emita factura si clientul sa nu plateasca - astfel, cabinetul va fi obligat la plata TvA etc.
Se vede binisor ca omul e de partea cabinetului, preocupat fiind sa nu plateasca acest cabinet ceva suplimentar etc.
birouavocatura a scris:
Puteti, ce-i drept, ca cereti la momentul platii sa vi se emita si factura pe langa chitanta, insa nu va puteti prevala de faptul ca nu v-a fost emisa factura.
Platiti, cereti factura si cu siguranta ca vi se va emite.

Ai dat sfaturi pentru partea adversa, la ce anume sa-i foloseasca?
Nici eu nu cunosc acest user, dar toata lumea a raspuns in sensul corect... toata lumea cu o exceptie, evident.
Bafta!
Bun idea e ca daca emit factura voi plati TVA si nu stiu daca clientul are in patrimoniu ceva ca sa pot recupera sumele.

Deci ? daca nu emit factura si el nu vrea sa plateasca iar eu il dau in judecata ce va decide instanta ?
considerati ca o instiintare de plata sub forma unei facturi proforma - unde nu se datoreaza TVA ar ajuta cu ceva - daca clientul e de acord ?
dumitru2000 a scris:

Bun idea e ca daca emit factura voi plati TVA si nu stiu daca clientul are in patrimoniu ceva ca sa pot recupera sumele.

Deci ? daca nu emit factura si el nu vrea sa plateasca iar eu il dau in judecata ce va decide instanta ?
considerati ca o instiintare de plata sub forma unei facturi proforma - unde nu se datoreaza TVA ar ajuta cu ceva - daca clientul e de acord ?

In baza contractului, lunar taiati chitanta de incasare a unei parti din onorariul total. ex. Onorariu contract = 10000 lei, lunar taiati chitanta de 100 lei, emiteti si factura pentru aceasta suma. Faceti aceasta operatiune pana la incasarea totala a contractului. Daca nu mai puteti incasa,faceti act de reziliere.
problema este ca clientul are de achitat onorariu de succes.

el nu mai vrea sa plateasca.

daca cabinetul ii taie factura sau nu e acelasi lucru ptr. client - ptr. ca e deics sa nu mai plateasca , stiindu-se cu "sacii in caruta".

daca cabinetul insa ii taie factura - suma ridicata impune si plata TVA. deci cabinetul va achita la stat TVA dar nu-si va recupera nimic de la client, ptr. ca nu are nimic in activul patrimonial.

cabinetul vrea sa dea in judecata clientul dar se fereste sa taie factura tocmai de frica ca clinetul va fi gasit insolvabil.
presupun ca se face referire la acest onorariu in ctr. de consultanta, si cineva spunea ca constituie chiar titlu executoriu in privinta platii onorariului stabilit de parti.

Alte discuții în legătură

Prestatii avocatiale nefacturate? antofel antofel Un cabinet individual de avocat, platitor de TVA, incheie cu un client un contract de asistenta juridica pentru asistenta si reprezentare in dosar X de la ... (vezi toată discuția)
Litigiu, factura proforma BogdanRC BogdanRC Buna ziua, Problema mea este urmatoarea, am eliberat unui client o factura proforma, din care a platit un procent de 30% din suma incrisa pe ea, pentru restul ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes datorat avocatului Marius0123 Marius0123 Pentru perceperea onorariului de avocat de succes avocatul pe langa chitanta nu doreste sa taie si factura, intrucat spun el ca nu trebuie sa taie factrura ... (vezi toată discuția)