buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta:
- fost mea sotie a contractat in august 2007 un credit de nevoi personale in valoare de 15000 euro cu care a achizitionat un teren. Intrebarea mea este pe ce baza LEGALA banca a aprobat acest credit fara aprobarea celuilalt sot? La vremea respectiva eram casatoriti, divortul pronuntandu-se in februarie 2008. Astfel eu nu apar in nici un fel pe acel credit, nici ca, coplatitor nici in alt fel. La procesul de partaj ea solicita ca eu sa platesc jumatate din valoarea finala a creditului, facut pe 10 ani, suma care se ridica la aprox 27000 euro din care s-au achitat aprox 10500 euro. Precizez ca platile au fost facute de ea in exclusivitate.
Este legal si just ca ea sa solicite acest lucru? In fata judecatorului conteaza faptul ca eu nu apar nicaieri in contract sau ca nu a fost luat cu stiinta mea si fara aprobarea mea? Ma pot indrepta intr-un fel impotriva bancii creditoare pentru faptul ca a eliberat acest credit fara incuviintarea ambelor parti?
Daca banii au fost folositi pentru cumpararea terenului, terenul este bun comun,fiind cumparat in timpul casatoriei si intra in masa partajabila.
Ii puteti propune doamnei sa ramana cu creditul si terenul. Daca nu este de acord si insista, solicitati si dv jumatate din teren sau contravaloarea acestuia.
Bancii nu ii puteti impune dv conditiile de creditare.
aveti dreptate dar nu mi se pare corect din nici un punct de vedere ca banca sa acorde un credit unuia din soti fara stirea celuilalt sot...daca ea lua acesti bani si pleca din tara...eu ramaneam cu datoria si cu casa luata neputand plati acest credit, nu?
referitor la teren si credit, ea solicita ca eu sa ii dau jumatate din valoarea finala a creditului. Eu nu pot, cu justificarea in fata judecatorului ca nu am avut cunostiinta de acest credit lucru dovedit de contractul de credit unde nu apare nici o referire la mine, sa solicit instantei ca acest credit sa nu fie considerat ca masa comuna partajabila? Multumesc mult
nu, nu toate datoriile sunt comune. daca a luat credit fara sa stiti si ar fi folosit banii singura, i-ar fi dat de pomana, nu puteati sa fiti obligat sa achitati creditul in numele ei.
pt ca dansa va dovedi ca a cheltuit banii pt a mari patrimoniul ambilor soti, puteti fi obligat. nu puteti imparti terenul ca e bun comun, iar datoria s-o plateasca singura.
puteti cere in cadrul unui proces de partaj ca dansa sa preia terenul si sa plateasca si datoria la banca
de regula bancile nu dau credit fara stiinta sotului, in cazul persoanelor casatorite. tocmai pt a se asigura in cazul in care nu plateste unul, sa-l traga la raspundere pe celalalt.
aveti nevoie de avocat, sa va puteti apara cum trebuie
multumesc mult...asta este situatia mea exacta. In consecinta pot cere in instanta ca ea sa pastreze terenul si creditul aferent. Multumesc din nou.
Impotriva bancii ma pot indrepta in vreun fel in cazul in care sant totusi pus sa impart acest credit?
Credit/divort
ContSters133814
Daca in timpul divortului unul din soti face un credit il obliga pe celalalt cu ceva? La partaj se poate luan in calcul acest lucru?Banii obtinuti prin acest ... (vezi toată discuția)