1 cooproprietar a facut un contract de vanzare cumparare intre alti 2 cooproprietari sub semnatura privata pentru a avea cota mai mare si pt. a putea dobandi casa,instanta v a lua in considerare acel contract? e valabil?
In principiu, transferul proprietatii imobiliare nu opereaza decat prin incheierea actului in forma autentica, aceasta forma fiind o conditie de forma obligatorie pentru valabilitatea actului. Cu toate acestea, situatia si valoarea inscrisului dvs. "sub semnatura privata", poate varia in fct. de speta concreta cu care va confruntati. Astfel, in cazul unui partaj judiciar, puteti invoca acordul dde vointa dintre parti pentru transferul respectivelor cote, cu soliccitarea chemarii in instanta a celor ce au incheiat inscrisul cu dvs., pentru confirmarea acestui acord si constatarea de catre aceeasi instanta a existentei acestei vointe. Oricum, inscrisul respectiv poate constitui macar un inceput de dovada scrisa. El nu probeaza insa iin fata instantei, transferul proprietatii si poate fi contestat de partea adversa, fara a exista prezumtia realitatii celor inscrise in el, in situatia contestarii. Si mai grav este daca il contesta chiar semnatarii lui.
Actul de vanzare cumparare al unui imobil ce consta intr-un inscris sub semnatura privata nu are un caracter translativ de proprietate, in baza principiului conversiunii juridice putand fi considerat doar antecontract.
Daca insa acel contract se va intocmi in forma autentica atunci cei doi coproprietari vor avea o cota mai mare din bunul indiviz, insa daca nu se face o iesire din indiviziune nu se poate stabili cine ia si ce ia.