avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intarzierea nejustificata a salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intarzierea nejustificata a salariilor

Sotul meu s-a angajat in urma cu doua luni la o firma de paza. Conform contractului de munca plata salariului se efectueaza in ziua de 15 a lunii.
Luna aceasta pe data de 15 trebuia sa primeasca salariul pentru luna trecuta (aprilie). Acest lucru nu s-a intamplat pentru nici unul din cei 51 de angajati din cadrul obiectivului respectiv.
beneficiarul spune ca a virat banii catre firma de paza. Angajatorul amana plata de luni pe marti, pe vineri, apoi pe luni si iar pe vineri, respectiv azi.
Astazi le-.a spus ca marti, dar oamenii au refuzat sa intre in posturi, iar cei care erau in tura nu au putut pleca acasa.
Ce este de facut? Mentionez ca au semnat contractele de munca dar nu au primit exemplarul stampilat de camera de munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 30 Mai 2011
Daca prin discutii amiabile nu reusesc sa stabileasca o data certa pentru plata salariilor, ramane solutia unei sesizari adresate ITM, in care se vor referi inclusiv la faptul ca nu au primit un exemplar al contractului individual de munca. Acestea nu se mai depun la ITM, deci nu vor avea pe ele viza ITM.
Pentru a se convinge ca sunt inregistrate la ITM prin programul informatic REVISAL, poate cere angajatorului urmatoarele documente:

Codul muncii
Art. 34
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.
Art.8 din HG nr.500/2011 prevede urmatoarele:
.....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat, este sanctionat cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Pentru neplata salariului va puteti adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata.
Va multumes pentru raspunsuri. Astazi li s-a adus o instiintare scrisa stampilata ,din partea angajatorului, in care iii informeaza ca plata salariilor pentru luna aprilie se va efectua pana cel tarziu pe 31 mai.
Oricum se va rezolva situatia, sotul meu nu vrea sa mai lucreze pentru firma respectiva deoarece nu mai are incredere in corectitudinea angajatorului.
Poate demisiona specificand in scris ca motivul este faptul ca angajatorul nu a respectat art.161, pct. 1 si in acest fel sa nu mai fie obligat sa lucreze si perioada preavizului?
Art.81 (8) C.mun. prevede ca, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Hotararea la care se face referire intra in vigoare de la 01 August 2011.

Alte discuții în legătură

Adeverinta de vechime in munca lani lani ce venituri trebuie sa contina adeverinta de vechime in munca, cele din statele de plata sau cele din statele de personal, adica de incadrare ? (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa dea cartea de munca broscuta84 broscuta84 Buna ziua Va rog daca se poate sa ma lamuriti cu o problema. Angajatorul refuza sa imi dea o copie dupa cartea de munca ,am scadere de salariu si nu am ... (vezi toată discuția)
Copie dupa pontaj ContSters75393 ContSters75393 Va rog mult sa ma indrumati cum trebuie sa procedez pentru a intra in posesia unei copii de pontaj pe luna decembrie pentru ca am cerut verbal sa mi se dea si ... (vezi toată discuția)