avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Statut dublu:pensionar si persoana cu handicap.Cum ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Statut dublu:pensionar si persoana cu handicap.Cum procedez?!

Am o mare nedumerire pe care sper s-o rezolv aici.Este vorba despre mine,si voi incerca sa expun situatia pe scurt::
In anul 1996 in urma unui accident de munca,am fost scos la pensie pe caz de boala (gr.2) revizuibil anual.In 2006 ca urmare a multiplelor erori medicale din acesti ani scursi de la accident,am fost nevoit sa accept amputarea unui membru inferior (1/3 medie superioara coapsa).Am depus dosarul complet la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap din Buzau si am fost incadrat la gradul accentuat fara insotitor.Aceasta decizie este definitiva,nerevizuibila ca la pensia de stat.La comisia pentru pensia de stat am depus in 2005 o cerere prin care solicitam schimbarea incadrarii (din gr.2 in gr.3),pentru a putea lucra cu jumatate e norma.La ora actuala sant tot in gr.3 la pensia de stat.In ultimii 3 ani n-am mai reusit sa-mi gasesc un angajator serios,si drept urmare de 10 luni sant in Italia,lucrez ,,la negru'' ca paznic de noapte la un patron ce are un spatiu inchiriat la alti 3 patroni.Cazarea n-o platesc,nici mancarea.Vreau sa ma stabilesc aici,in Italia deoarece in tara mor de foame la propriu.Cel putin aici sant util,sant respectat si nu in ultimul rand platit (e drept ca foarte putin) pentru munca ce-o prestez.Cei de aici i-mi cer un document din care sa reiasa ca sant persoana cu handicap,definitiv,ce procent din capacitatea de munca am pierdut si cat mi-a mai ramas,daca a fost accident casnic sau de munca.Mai vor si un document din care sa reiasa ca sant inregistrat in plata ca pensionar,cu toate cotizatiile la zi,vechimea ca pensionar.Fisa medicala de la dr. de familie (cred eu).Toate acestea dupa ce le obtin,traduse in italiana,legalizate si apostilate.Intrebarea mea este:ma poate indruma cineva,unde,cum,si-n ce fel pot obtine aceste documente?Detaliile i-mi sant folositoare,deci va rog sa nu le omiteti,in cazul ca veti posta.
Multumiri anticipate .
Stima gabriel8.
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 15:46, 28 Mai 2011
Ar fi trebuit sa precizati cine va solicita aceste documente si pentru ce.

Documentul de mai jos
Mai vor si un document din care sa reiasa ca sant inregistrat in plata ca pensionar,cu toate cotizatiile la zi,vechimea ca pensionar.

pare a fi un document solicitat de o institutie din Italia, nu de un angajator. Adresati-va casei de pensii care a emis decizia de pensie si care va plateste drepturile. Daca, insa, este vorba despre un document cu regim special, care se comunica intre cele doua state, raspunsul meu este inutil.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Aceste documente mi se solicita la ASL (spitalul teritorial) pentru a fii luat in evidenta,sa-mi aleg un doctot de familie,sa beneficiez de facilitatile de aici la controale,retete,planuri tarifare.Iar pentru a nu astepta 9 luni de zile,sa merg la o comisie medicala de aici pentru a constata ei ca n-am un picior si ca da,cu adevarat sant persoana cu handicap,am nevoie de aceste documente.
Institutiile ce va vor elibera acele necesare sunt : Inspectoratul teritorial de handicap, Casa judeteana de pensii si Casa de asiguari de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grad de handicap Ionuț RAICU Ionuț RAICU Buna ziua, Mama mea (49 ani) a suferit un accident de munca (strivire la presa) din care i-au fost amputate 4 degete de la mana stanga. (Degetul mare ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru persoane cu handicap machita machita Tata socru are arterita si i s-a amputat laba piciorului,poate beneficia de pensie de handicap?eu pot fi ca ingrijitoare[insotitoare]pentru dumnealui,cu carte ... (vezi toată discuția)
Handicap major - umilinta din partea statului roman! gabriel8 gabriel8 Buna ziua, Pentru inceput va expun foarte pe scurt situatia mea:in urma unui accident de munca in 1996,si a 33 de interventii chirurgicale efectuate in ... (vezi toată discuția)