avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sambete lucrate gratis
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sambete lucrate gratis

Seful ne-a anuntat ca vom lucra sambetele neplatite din urmatoarele motive:
1- daca nu se realizeaza norma saptamanala
2- daca o impune termenul de livrare
Este legal? Si daca nu, cum ii demonstrez? Ca ne tot citeste din noul cod al muncii, dar cred ca o interpreteaza cum ii convine.
Norma impusa este de multe ori absurda si imposibil de realizat.
Lucrez in productie, confectioner incaltaminte.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 15 Iunie 2012
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Art. 138 C.mun. dispune:
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Sa inteleg ca este legal sa lucram sambata pentru recuperarea productiei neefectuate, dar trebuie sa avem o alta zi libera drept compensatie.
In cazul termenului de livrare trebuie sa fim platiti dublu.
Am inteles bine?
buna seara, la bugetarii din armata simbata libera este o amintire dulce. din data de 3 ianuarie cred ca "am scapat" doar 4 sâmbete nelucrate. avem promisiunea şefilor ca vom primi aceste zile libere dar nu ni s-a pomenit de dublarea lor.
buna seara, dupa mai bine de un an incare din diferite motive nu am reusit sa beneficiez de zilele libere pentru munca depusa in afara orelor de program, ni s/a comunicat că sporul de condiţii deosebite, în valoare de 10% nu ni se mai acordă în cazul acestor zile liberre...
întrebarea mea este dacă conducerea instituţie procedeaza legal în tăierea acestui spor?...
p.s.
Pentru sectorul bugetar, sporurile sunt incluse in salarii .. prin urmare, acel spor trebuia sa fie deja inclus in salariu ca urmare a intrarii in vigoare a legii salarizarii unice.

@ gabitza73
In principiu, zilele de sambata si duminica sunt zile nelucratoare .. daca se va lucra in aceste zile atunci angajatorul va trebui sa va acorde repausul sapatamanl in alte zile ale saptamanii, plus un spor la salariul stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare MutiuViorel MutiuViorel Sunt preot si lucrez intr-o institutie de stat . Lucrez 8 ore sambata, lucrez 8 ore duminica si as vrea sa stiu cate zile ( ore) mai trebuie sa lucrez in ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zilele de sambata si duminica divele divele Care ar putea fi programul unui fochist angajat la o institutie bugetara, daca lucreaza si simbata si duminica? Cum se poate recupera timpul lucrat in aceste ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu piciul piciul Buna seara, Sunt angajat la un srl cu 3 salariati in total. Luna trecuta an lucrat 2 sambete si mi-au dat liber duminica si luni ( deci intr-o saptamana am ... (vezi toată discuția)