Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea speta:
Tatal meu(fost Administrator la Asociatii de locatari) are deschise in acest moment dosare penale si civile, iar cuprinsul lor il incrimineaza pentru sume mari de bani.Nici unul din ele nu a primit inca o hotarare judecatoreasca, dar situatia arata fara echivoc culpabilitatea lui. Exista mari sanse ca in curand, sa se instituie prin hotarare jud. sechestru pe apartamentul parintilor, care este pe numele tatalui, acesta fiind singurul bun ce poate fi urmarit. Parintii mei sunt casatoriti si nu pot obtine certificatul fiscal de la Primarie pt instrainarea imobilului ( de ex. donatie catre copii pt a nu risca pierderea lui). Primarul in mod abuziv, a interzis eliberarea unui astfel de certificat ca masura asiguratorie pt sumele disputate in dosare, deoarece dosarele in care este parat sunt inaintate si de Asociatia de locatari. Am primit un sfat, ca parintii sa mearga la notar sa divorteze-de comun acord(nu exista copii minori) cat mai repede si in urma partajului imobilul sa-i revina mamei mele. Va rog dati-mi un sfat care sa nu poata fi contestat si care sa nu implice cheltuieli mari, deoarece ei sunt pensionari si nici eu nu-mi permit sa-i ajut si cu atat mai putin sa pierdem singura casa pe care o avem.
va multumesc si astept cu interes un sfat de la dumneavoastra.
Este posibil ca, in procesul penal, sa se fi instituit masaura sechestrului asigurator cu privire la apartament pentru ca fara aceasta masura primarul nu poate interzice instrainarea unui imobil.(primarul oricum nu are astfel de atributii, este posibil ca acest sechestru sa fie inscris in evidentele lor)
Daca exista acest sechestru asigurator nu puteti face nimic pentru instrainarea imobilului.
Daca nu exista o astfel de masura asiguratorie, imobilul poate fi instrainat de catre parinti.
Exact cum am spus, primarul, de la sine putere, fara nicio hotarare judecat., a interzis eliberarea certif fiscal, necesar pt vanzarea imobilului. Acesta este constient ca este ilegal ce a facut si ne-a comunicat ca putem sa-l actionam in judecata, intrucat, chiar daca vom castiga, pana se va solutiona acest proces, vor fi gata cele ale tatalui meu, si atunci chiar va exista sechestru cu adevarat. Acest lucru se intampla in provincie, unde primarul, este cel care face legea in oras. Ma interesa d.p.d.v. legal, in varianta divortului, cum poate intra mama in posesia imobilului, adica, sa evitam pierderea acestui bun, pe care ai mei l-au achizitionat cu multe eforturi.
Multumesc frumos.
Divortul va fi urmat de o cerere de partaj, in cadrul careia mama va solicita sa-i fie atribuit apartamentul in intregime cu plata unei sulte corespunzatoare catre tata.
Pentru a se termina intr-un timp scurt partajul, dupa introducerea cererii, intocmiti o tranzactie in care partile se inteleg cu privire la valoarea imobilului si modul de partajare.
Instanta va pronunta o hotarare prin care va lua act de aceasta invoiala a partilor.
Judecarea cererii de partaj implica achitarea unei taxe judiciare de 3% din valoarea bunurilor supuse partajului. In cazul in care tranzactia de care vorbeam va fi incheiata prin intermediul unui mediator, taxa de timbru se restituie.
va multumesc mult pentru sfat. as mai avea o ultima intrebare, acest partaj se poate face la notar, sau unde se poate face, mai ieftin, sau, fara probleme? multumesc frumos!
Cel mai bine este sa deschideti actiune in instanta pe care o veti finaliza prin tranzactia incheiata la mediator pentru a putea beneficia de restituirea taxei de timbru.
Aceasta ar fi modalitatea cea mai putin costisitoare.
Intrebare
ContSters262343
Parintii mei se cearta pe o garsoniera , mai mult tatal meu care ameninta ca o va vinde. Parintii mei sunt divortati ( pana acum nici unul nu a pus problema ... (vezi toată discuția)