Bunaziua. Locuiesc impreuna cu sotul meu in locuinta acestuia de 10ani. Impreuna nu avem copii, acesta avand un copil nerecunoscut cu altcineva. Eu am refuzat sa mai investesc bani in locuinta deoarece aceasta este bunul lui personal, eu neavand cum dovedi cat am investit. Pentru evitarea problemelor el mi-a sugerat sa facem un contract de intretinere( are lipsa cateva degete), astfel incat eu sa raman in locuinta dupa decesul lui. Cum el este umpic mai documentat in probleme legale si smecher , doresc sa va cer sfatul in aceasta privinta, este bun un astfel de contract, ce se intampla in caz de divort, poate fi atacat dupa decesul lui? cat m-ar costa un astfel de contract?
Vanzarile intre soti sunt interzise, iar contractul despre care vorbit este o varietate a vanzarii, adica in loc de pret ar trebui sa prestati intretinere.
Pe de alta parte, intre soti exista o obligatie legala de intretinere ... si atunci pretul ar fi obligatia de intretinere pe care oricum v-o impune legea.
Ca atare, nu va recomand incheierea unui astfel de contract.
Atat timp cat sotul dvs este in viata, apartamentul ii va apartine in exclusivitate, ca fiind bun personal/propriu.
Fiind casatorita cu el, in caz de deces al sotului, veti avea si dvs. o cota parte din mostenire, chiar daca este bun propriu, in functie de clasa de mostenitori cu care veniti la masa succesorala (1/4 daca spuneti ca are un copil nerecunoscut, dar care poate mai tarziu sa recurga la o actiune in instanta pentru recunoasterea sa ca fiu a sotului sau alte cote daca sotul mai are frati in viata, parinti etc.).
Daca veti fi divortata la momentul decesului nu veti primi nimic.
Daca dvs. investiti in imobil in momentul de fata, ar fi bine sa aveti mai tarziu dovezi privind sumele pe care le-ati investit si provenienta acestora (salarii, alte venituri), ca fiind bani care provin exclusiv din veniturile obtinute de dvs., pentru ca prin investitie se poate da un spor de valoare imobilului. Astfel, veti putea obtine mai tarziu o posibila compensatie a acestor investitii in cazul unui divort.
Intrucat vanzarile intre soti sunt interzise, sotul va poate face o donatie, insa acest act poate fi revocat.
Va multumesc tuturor pentru raspuns. Legat de copilul nerecunoscut, sotul a fost chemat deja in instanta pentru recunoasterea paternitatii, dar procesul s-a incheiat prin retragerea reclamatiei de mama copilului deoarece aceasta a refuzat ADN. Sotul mai are doi frati. In afara de donatie, mai exista si alta solutie? el este de acord sa fiu trecuta in contrcact.
Din pacate, nu aveti cum sa fiti "trecuta in contract", asta inseamna transfer al dreptului de proprietate catre dvs. ceea ce nu este posibil (intre soti). O solutie ar mai fi testamentul, urmand sa-l mosteniti in totalitate, dar si acesta poate fi revocat oricand de catre sot. Daca aveti o persoana de foarte mare incredere, poate sotul sa-i vanda imobilul, iar apoi sa-l redobanditi (cumparati) impreuna, ca bun comun (coproprietari). Trebuie insa sa luati in considerare costurile cu perfectarea actelor si, repet, faptul ca persoana pe care o implicati trebuie sa fie extrem de corecta fata de dvs.
Act donatie
Crs81
Bună ziua,
Am si eu următoare problema: sotul meu a primit o casă de la părinții lui înainte de a ne casatori. Casa i-a fost cedata prin act de ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa divort
xjxf
Buna,sotul meu a mostenit printr-o donatie ,un apartament ,inainte de casatoria noastra.La un eventual divort cum se va imparti bunul?mentionez ca inca nu avem ... (vezi toată discuția)