avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... parasirea locului de munca far demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

parasirea locului de munca far demisie

Buna ziua ,as dori sa stiu care sunt consecintele in cazul in care am plecat de la seviciu fara sa-mi depun demisia .Motivul plecarii ;modul in care se comporta sefa cu angajatii.Pentru ca este duminica si nu se lucreaza legal, am considerat ca nu este o problema parasirea locului de munca.Mai mult patronul nu stie ce se intampla cu adevarat acolo si nici nu este in aceasta localitate.Am lucrat 4 ore si as dori sa stiu daca sunt platita .Sefa spune ca ma trece nemotivat.Va rog sa ma lamuriti pe tema asta . Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 30 Mai 2011
Nu ştiu cine v-a spus că lucrul duminica este ilegal, dar este fals.
Nici dacă vă depuneţi demisia nu aveţi voie să părăsiţi locul de muncă.
Ceea ce aţi făcut dumneavoastră se numeşte abatere disciplinară, şi va trebui să fiţi cercetată de către angajator, pentru a vi se putea aplica vreo sancţiune.
Cele 4 ore în care aţi lucrat trebuiesc plătite, dacă aveţi un CIM standard, luat de pe net :)
Munca duminica este in mod normal(exista si exceptii) o munca desfasurata in afara programului normal de munca, astfel incat in conformitate cu prevederile legale:
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
D-voastra stiti cel mai bine in care din situatii va incadrati !
Domnule Valentinian ,sunteti tare ,dar foarte tare .. eu sa fi fost in locul dumneavoastara ,nu m-as fi hazardat sa dau raspuns unor intrebari de care nu am habar.In momentul in care iti semnezi demisia ,poti sa pleci linisti,nu mai este nevoie de preaviz.Mai mult am specificat destul de clar ca lucrez dumineca ilegal,deci sunt pontata doar pe 5 zile lucratoare ,iar sambata si dumineca lucrez mocca.Da este posibila o penalizare de 5 sau 10% .Sigur sunteti vreun sef plin de ifoze.Am fost candva si eu sefa ,dar din pacate s-au restructurat posturile si ........asta e. Insa eu am stiut sa ma comport cu angajatii credeti-ma pe cuvant.
Doamna Callas, faptul că vă semnaţi demisia nu vă dă dreptul să părăsiţi locul de muncă. De aceea există instituţia preavizului, ca să protejeze atât angajatul (să nu fie dat afară de azi pe mâine) cât şi angajatorul (să nu-i plece angajatul să-l lase cu ochii-n soare). Este absurd să ne dorim să lucrăm, dar să nu avem obligaţii. Faptul că un angajator trimite un angajat să execute un lucru înseamnă că se bazează pe acel lucru. Spre exemplu, dacă sunt şofer de tir şi-mi dau demisia, credeţi că pot coborî de la volan şi să las maşina în mijlocul drumului?

Nu aţi specificat cum sunteţi pontată, eu doar v-am spus că lucrul duminica nu este ilegal.

Faptul că lucraţi mocca este treaba dumneavoastră, şi nici acest lucru nu-i ilegal :D

Faptul că lucraţi "ilegal" şi "mocca" dar doriţi să fiţi plătită lasă un mare semn de întrebare asupra movtivelor expuse de dvs. aici :)
calass_ena a scris:

Buna ziua ,as dori sa stiu care sunt consecintele in cazul in care am plecat de la seviciu fara sa-mi depun demisia .Motivul plecarii ;modul in care se comporta sefa cu angajatii.Pentru ca este duminica si nu se lucreaza legal, am considerat ca nu este o problema parasirea locului de munca.Mai mult patronul nu stie ce se intampla cu adevarat acolo si nici nu este in aceasta localitate.Am lucrat 4 ore si as dori sa stiu daca sunt platita .Sefa spune ca ma trece nemotivat.Va rog sa ma lamuriti pe tema asta . Va multumesc.

In acest caz (parasirea locului de munca), se poate desface disciplinar c.i.m. ... insa, aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.

Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la locul de munca Cristina8R Cristina8R Buna seara ! Pe data de 19 septembrie anul in curs am semnat contract de angajare pe post de casier-incasator in cadrul undei companii de tip fast-food.Acum o ... (vezi toată discuția)
Neplata ore suplimentare LEONY2003 LEONY2003 Buna ziua, tocmai m-am angajat, mai precis in ianuarie 2013 la o multinationala si m-am si trezit cu surprize neplacute la salariul de pe luna ... (vezi toată discuția)
Firma de paza nu plateste suplimentar ore de noapte ,nu acorda zile liobere sau ore platite pt sarbatori legale bartibi bartibi Buna ziua, Rog exprimati-va opinia daca este legal: - ca o firma de paza sa nu plateasca suplimentar orele de noapte,daca se efectueaza 80 ... (vezi toată discuția)