Daca sint in concediu pentru cresterea copilului si beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului pina la 2ani pot deschide PFA ,II ,IFsau SRL pe numele meu avind singurul angajat pe tata ,fara sa pierd dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului sau sa fac pe numele lui? Daca facem pe numele lui tata el poate sa fie angajat? Trebuie neaparat sa aiba macar un angajat (este vreo lege?) un SRL,PFA,II sau IF sau poate sa functioneze si fara angajati ?Contributiile catre stat poate sa plateasca si fara sa se angajeze .? Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Nu cunosc răspunsul exact la întrebarea dvs. dar cred că pot să vă spun câteva lucruri care vă vor ajuta:
PFA şi II nu pot avea angajaţi. Deci este clar că cine face PFA sau II îşi asumă veniturile.
IF poate avea angajaţi numai rudele (cred că gr. I, dar nu sunt sigur), deci familia.
SRL puteţi fi administrator, iar tatăl dvs. să fie angajat. Aici nu ştiu cum veniturile administratorului se înţeleg cu indemnizaţia pe care o primiţi. Eventual vă puneţi administrator şi dvs. şi tatăl (asociaţi) iar dvs. primiţi 0% şi tatăl 100%, după care faceţi o modificare când se temrină perioada indemnizată.
Evident ca PFA si II pot avea angajati, pentru utilizatorul Valentinian.
Cel mai bine ar fi sa faceti ce aveti de facut pe numele tatalui. Formele de PFA si II iti dau dreptul sa angajezi, SRL-ul este mai greu de condus din pricina contabilitatii si are conditii in general mai "drastice"decat un PFA si un II !
La II ai voie sa angajezi inca din 2008, iar la PFA tot de atunci, mai putin in functia pentru care ai fost autorizat care se face de curand, cam o saptamana printr-o noua modificare adusa de guvern la art. 17 al OUG 44/2008
Cat timp sunteti in ccc puteti sa va deschideti un srl cu singur asociat , dumneavostra sau cu doi asociati dumneavoastra si tatal. Tot prin actul constitutiv dumneavoastra puteti sa aveti si calitatea de administrator al srl-ului. Chiar daca e sau nu asociat, tatal dumneavoastra poate fi angajat cu contract de munca pe firma. In cadrul srl-ului nu e obligatoriu sa fie angajati cu conditia ca toata treaba s-o faceti doar dumneavoastra ca administrator. In rest, orice alta persoana trebuie angajata cu contract de munca. Doar pentru angajati veti plati contributii sociale(procente aplicate la fondul de salarii). In rest, daca nu aveti salariati veti plati impozitul pe profit in cota de 16% la 3 luni, daca e cazul, si tva-ul daca va declarati platitor de tva.
Mai aveti o varianta, tot in cadrul srl-ului sa alegeti versiunea de microintreprindere, la care veti plati impozit pe venit in cota de 3% pe cifra de afaceri, dar aici e obligatoriu sa va angajati minim un salariat.