avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil - venituri PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil - venituri PFA

Buna ziua,

Am nevoie de ajutorul dumneavostra pentru a-mi lamuri situatia din momentul de fata:

Nu mai sunt salariat din luna martie 2013.
In luna august 2014 am un infiintat un PFA cu data eliberarii Certificatului de inregistrare si a CUI-ului din 28.08.2014.
Cand am completat prima declaratie 220, am trecut ca data de incepere a activitatii 15.09.2014 (mi s-a spus ca trebuie completata cu 2 saptamani dupa eliberare).
Pana in momentul de fata nu am inregistrat venituri pe PFA, insa in luna martie 2015 voi incepe un contract, practic de atunci voi incasa pe acest PFA.
Acum sunt insarcinata si am ca data estimata a nasterii perioada 5-10 septembrie 2015.

Intrebarea mea este: Voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in conditiile in care nasc inainte de 15.09.2015, cand voi face un an de la inceperea activitatii conform primei declaratii 220 sau se poate "jongla" cu data eliberarii CUI-ului?
Daca da, are vreo influenta faptul ca pana in luna martie 2015 nu am venituri pe acest PFA?

Mentionez faptul ca din anul 2008 sunt asociat unic al unui SRL ce realizeaza venituri din agricultura, insa nu am un CIM cu acest SRL.

Va multumesc!


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
andramadalina, utilizator
Cel mai recent răspuns: andramadalina , utilizator 21:43, 3 Ianuarie 2015
1. Daca veti naste in septembrie 2015 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt octombrie 2014 - septembrie 2015.

2. In aceste 12 luni dvs. trebuie sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Activitatea ca PFA este o activitate independenta.

4. Dvs. veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece in cazul PFA nu este obligatorie obtinerea de venituri.

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

6. - Calitatea de asociat unic la o SRL o puteti pastra pe timpul cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC deoarece dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.
- Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003 dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic si administrator la srl, fara carte de munca, poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? buzdu_andra buzdu_andra Buna ziua. Sunt asociat unic si administrator al unui srl, nu am carte de munca, iar firma nu a mai avut de ceva timp(1 an) activitate sau profit (deci exclus ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2015 - cumulare venituri firma proprie + carte de munca angajator diferit Maria8605 Maria8605 Buna ziua, Detin un SRL din 2013 unde sunt asociat unic si administrator si nu am avut niciodata cartea de munca pe firma mea. Am avut intodeauna cartea de ... (vezi toată discuția)
Cic theya_05 theya_05 un asociat al unui srl are dreptul la concediu de ingrijire copil ? si daca da, in ce conditii ? (vezi toată discuția)