Va rog ajutati- ma cu un raspuns referitor la legalitatea incheierii unor contracte de prestari servicii ( cf. Codului civil), pentru munca dependenta si permanenta. Este legal, de exemplu, incheierea unui astfel de contract pentru munca in serviciile resurse umane , contabilitate, securitatea muncii, tamplar, strungar, etc. ( Munca se presteaza la sediul institutiei, cu logistica acesteia; munca se presteaza zilnic, cu plata lunara). Mentionez ca titulari ai contractelor sunt persoane fizice ( nu PFA) si ca aceste contracte sunt incheiate cu o institutie publica. Va multumesc aniticipat
Ce am vazut din practica si din literatura de specialitate, conventiile civile sunt recomandate a se incheie pentru activitati ocazionale, adica s-a spart o teava, conventie civila, s-a reparat,si gata cu conventia.
Pentru activitati permanente nu se admite asa ceva.
Va multumesc pentru bunavointa de a- mi raspunde, dar...IMI DORESC SI PAREREA UNUI AVOCAT. Aceasta parere daca ar fi actualizata ( prevederi OG 30/2011) ar fi si mai bine.
Mai am o intrebare : cine / ce functie, consiliul de administatre/ din cadrul autoritatii contractante stabileste daca o activitate este dependenta sau independenta, conform prevederilor legale ??? Ca pe urma apar cei de la ANAF SI POT APAREA ALTE APRECIERI ALE DANSILOR PRIVIND INCADRAREA ACTIVITATII CA DEPENDENTA / INDEPENDENTA. Multumesc si astept cu interes parerile Dvs.