avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare imobil

Buna ziua,

In momentul de fata sunt in faza de inchiriere a unei case, in care urmeaza sa functioneze un restaurant. Imobilul respectiv a fost construit in 1938-1940 si nu apare in CF, nu este intabulat. Locul respectiv are doi proprietari, din care numai unul mai este in viata. Persoanele care vor mosteni casa si pamantul se ocupa practic de inchirierea ei, bineinteles, cu acordul proprietarului. Numai ca intre ei exista anumite divergente, si aici ne-am impotmolit. Fiindca, din cate am inteles, pentru a intabula casa, este necesar sa se faca succesiunea.
Intrebarea mea este: nu exista alta modalitate de a intabula casa, pentru a putea obtine autorizatiile necesare functionarii, numai daca se face succesiunea? Sau asta e singura cale prin care se poate face intabularea?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dariusv. , utilizator 12:29, 30 Mai 2011
Din pacate, numai in urma dezbaterii succesiunii si a emiterii certificatelor de mostenitor se va putea face intabularea, pe numele proprietarului supravietuitor si al mostenitorilor. Bineinteles ca va trebui facut si cadastrul necesar. Trebuie sa mai aveti ceva in vedere, mai ales ca spuneati ceva de niste divergente intre proprietari: este posibil ca mostenitorii sa doreasca iesirea din indiviziune si atunci lucrurile se vor complica.
Conform L nr7/1996 notarea dreptului de proprietate se poate realiza numai in baza documentelor care atesta calitatea de proprietar asupra imobilului
Cum precizati existenta de divergente intre mostenitori,situatia se poate solutiona intr-o perioada de timp mai indelungata
Va multumesc pentru raspuns/lamurire.
Da, de asta imi era si mie frica,si anume, ca va trebui sa renunt sau sa astept dupa ei. Ei urmeaza sa mosteneasca, cand vor face actele necesare, inca nu sunt mostenitori de drept. Doar ca, incepand de acum deja unul dintre ei are pretentii mai mari decat ceilalti si el se "impotriveste" sau incearca sa puna piedici, sa incetineasca tot procesul de succesiune. Fara de care nu putem intabula casa. Ceilalti sunt de accord cu inchirierea ei. Ei sunt toti plecati din tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune sirc sirc DACA TATAL E DECEDAT DIN 1995 si nu sa dezbatut nici o mostenire, mama poate vinde apartamentul fara semnatura copiilor?Ei fiind 5 copii . (vezi toată discuția)
Inchiriere mostenire Adnan Adnan Buna seara. Locuiesc intr-o casa primita mostenire. Suntem trei mostenitori care in urma succesiunii am primit cate o cota parte de 1/3 din casa. Ceilalti doi ... (vezi toată discuția)
Succesiune. maryan27 maryan27 [i]Buna seara! Am si eu o intrebare. Se poate obtine prin notariat un document prin care sa ateste ca o parte dintr-o locuinta(casa) este cedata de proprietar, ... (vezi toată discuția)