avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchiriere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchiriere mostenire

Buna seara. Locuiesc intr-o casa primita mostenire. Suntem trei mostenitori care in urma succesiunii am primit cate o cota parte de 1/3 din casa. Ceilalti doi mostenitori s-au mutat si acum doresc sa inchirieze.
Situatia sta in felul urmator: casa nu detine cadastru si intabulare si nici iesire din indiviziune dupa succesiune. Casa este tip vagon,strabatuta de un trotuar de pana in 50cm latime cu intrare comuna. Curtea si utilitatile sunt comune.
In ce conditii pot ei inchiria,eu locuind aici si neavand acordul meu?
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Adnan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionita Cristina Avocat , Avocat 22:35, 3 Februarie 2019
Pot închiria pentru au si ei dreptul. Daca nu va convine situatia, ar fi bine sa faceti partajul si sa le platiti sulta, daca vreti sa ramaneti cu bunul.
In baza carei legi toti peretii,utilitatile si curtea fiind comune? In ce conditii pot inchiria? Proprietatea nu le-a ingradit-o nimeni,ei venind in curte ori de cate ori vor si facand ce vor. Nu trebuie prevazut ce drepturi si ce obligatii au chiriasii locuind cu unul din proprietari? Ii aduc in curte si atat? Ei nu doresc sa faca contracte de inchiriere. A si as dori sa stiu cum se poate face partajul unei case care nu poate avea alte cai de acces in afara celei de acum?
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Adnan, utilizator
Ei pot spune ca nu iau chirie, ci tolerează pe cineva in imobil in locul lor. Daca nu se poate partaja casa in natura, atunci i se va atribui unui mostenitor care ii va despagubi pe ceilalti.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
Ionita Cristina Avocat, Avocat
Multumesc pentru raspuns ,dar eu intrebam cum e procedura legala,nu ca ei ar putea tolera,sau ce se poate face pe langa lege,cumva la variantele astea m-am gandit si eu. Pe acest site am vazut situatii relativ similare,iar raspunsurile erau ca nu se poate fara acord unanim. Vroiam sa stiu daca este intr-adevar asa. Dumneavoastra nu faceti referire la nimic legal,nu precizati nici o lege referitoare la astfel de situatii.
Codul civil spune că proprietarii pot dispune de bunurile lor. Ceilalti moștenitori sunt si ei proprietari si au aceleasi drepturi ca si dvs., inclusiv dreptul de a lăsa pe altcineva sa locuiască în imobil, prin contract de comodat/contract de închiriere. Nu cred ca au nevoie de acordul dvs pentru a face asta pentru ca NU exista nicio lege care sa le impuna sa va ceara acordul. Si, daca nu va convine, solutia este sa recurgeti la instituția pasajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea Adnan Adnan Suntem trei surori mostenitoare a casei părintești. Casa are toate utilitățile in comun:apa,curent,gaze. Din păcate casa nu are cadastru și intabulare. ... (vezi toată discuția)
Pot fi evacuat din locuinta sociala la care am depus 41 mii lei pentru amenajare interior cu baie si parchet daca locuinta era in conditii precare ? Solomon Dumitru Solomon Dumitru Locuiesc la stat in chirie sunt singurul chirias m-am multat in anul1998 fiica mea avea 1 an nu era in casa decat o soba de teracota iar in bucatarie un aragaz ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am o problema cu o casa primita prin moștenire. ... Sorisorin22 Sorisorin22 Bună ziua. Am o problema cu o casa primita prin moștenire. Suntem 4 moștenitori di care trei vor sa închirieze sau sa vândă unei terțe persoane dar un ... (vezi toată discuția)